Najväčší teleskop začína

Od septembra by mal byť v prevádzke najväčší rádioteleskop na svete. Čínsky sférický teleskop s priemerom 500 metrov (FAST) sa má zamerať na rôzne aspekty skúmania vesmíru od detekcie pulzarov či gravitačných vĺn až po pátranie po známkach existencie mimozemského života. V Číne ho prezývajú Tin-jan, čo znamená Nebeské oko alebo Oko do nebies.

19.08.2016 13:00
debata (2)
Čínsky rádioteleskop FAST je najväčší na svete.... Foto: Pravda, Martin Chovanec/Graphic News
teleskop Čínsky rádioteleskop FAST je najväčší na svete. Nachádza sa v údolí medzi okolitými kopcami a stál približne 160 miliónov eur. Bude slúžiť na skúmanie vesmíru a hľadanie mimozemského života.

Doteraz najväčší rádioteleskop je Arecibo v Portoriku, ktorý má priemer 305 metrov. Oba teleskopy majú podobnú konštrukciu, no FAST je zložený z pohyblivých trojuholníkových panelov, vďaka čomu je schopný sledovať väčšiu časť oblohy. Okrem toho sa nachádza v odľahlej oblasti, aby nebol rušený pozemným elektromagnetickým signálom.

V plnej prevádzke a prístupný aj zahraničným astronómom má byť FAST až o tri roky. Dovtedy potrvá jeho testovanie a kalibrácia.

O výstavbe mamutieho rádioteleskopu Čína uvažovala už v roku 1994, so samotnou výstavbou sa však začalo až v marci 2011. Posledný trojuholníkový panel teleskopu bol nainštalovaný 3. júla tohto roku. „Potenciál nájsť mimozemský život bude s FAST až 10-násobne vyšší, ako pri iných teleskopoch,“ vyhlásil hlavný vedec projektu Nan Rendong.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #teleskop #gravitačné vlny #mimozemský život