SpaceX prvýkrát použije recyklovaný stupeň rakety

Súkromná vesmírna spoločnosť SpaceX prvýkrát využije na opakovaný štart prvý stupeň rakety Falcon 9, ktorý už raz slúžil na vynesenie nákladu do vesmíru a nepoškodený pristál späť na Zemi. Raketa odštartuje v zatiaľ neurčenom termíne na konci roka a ponesie na obežnú dráhu telekomunikačný satelit luxemburskej firmy SES.

05.09.2016 14:00
Raketa Falcon 9 Foto:
Raketa Falcon 9 pri štarte.
debata (1)

„Raketa z druhej ruky“, ako ju označuje britská BBC, prvýkrát poslúžila na vynesenie 1,5 tony zásob na Medzinárodnú vesmírnu stanicu tento rok v apríli. Jej prvý stupeň dosadol na plávajúcu pristávaciu plochu v Atlantickom oceáne a odborníci zo SpaceX ho potom preverili, či sú všetky systémy úplne funkčné. Počas niekoľkých mesiacov by mal byť pripravený na ďalší let.

„Opakovaný štart rakety, ktorá už raz vyniesla vesmírnu loď na obežnú dráhu, je dôležitý míľnik na ceste k tomu, aby bolo možné rýchlo používať staré časti,“ uviedla Gwynne Shotwellová zo SpaceX. Podľa nej by motory v prvom stupni mohli byť použité prinajmenšom pri 40 opakovaných štartoch bez toho, aby ich bolo nutné zásadným spôsobom opravovať.

Používanie rakiet či ich podstatných častí na opakované štarty by podľa odborníkov mohlo výrazne zlacniť lety do vesmíru. V súčasnosti totiž kozmické lode pri svojej ceste na obežnú dráhu postupne odhadzujú všetky súčasti rakety, len čo v nich vyhorí palivo, takže je nutné pre každý štart zostavovať novú raketu, čo je nákladné a časovo náročné.

Štart recyklovanej rakety by však mohol ohroziť incident z minulého štvrtka, keď na americkom Myse Canaveral explodovala pri teste raketa Falcon 9. Firma neskôr vo vyhlásení uviedla, že pri nehode nebol nikto zranený. Výbuch a niekoľko následných explózií však bolo možné zaznamenať aj vo vzdialenosti niekoľko kilometrov a nad miestom nehody sa dlho vznášal hustý čierny dym.

Spoločnosť SpaceX príčinu explózie neoznámila, iba uviedla, že išlo o „anomáliu“ pri statickom teste, pri ktorom bola zničená raketa aj izraelský satelit Amos-6, ktorý mala raketa v sobotu vyniesť na obežnú dráhu. Nad Floridou práve prechádzala tropická búrka Hermine, čo podľa niektorých médií prispelo k nehode. Išlo o rutinný test rakety. Raketa Falcon 9 explodovala na Myse Canaveral aj vlani v júni, keď mala na obežnú dráhu vyniesť nákladnú loď Dragon sa zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Príčinou bol zrejme únik hélia. Experti následne strávili odstraňovaním problémov niekoľko mesiacov a snažili sa raketu vylepšiť.

O tom, že by opakované používanie rakiet mohlo znamenať nižšiu cenu, sa presvedčila aj firma SES, ktorá dostala od SpaceX zľavu v nespresnenej výške z ceny štartu. Firma zároveň oznámila BBC, že aj napriek nižšej cene a použitiu opakovanej rakety sa nijako nezvýšila výška poistenia satelitu, ktorú firma platí.

SpaceX prvýkrát úspešne zvládol pristátie použitého prvého stupňa na Zemi v decembri 2015. Táto časť rakety teraz stojí pred sídlom firmy v Hawthorne v Kalifornii. Celkom firma dokázala získať späť šesť prvých stupňov rakiet Falcon 9, ktoré vyslala do vesmíru. Jej bezpilotná kozmická loď Dragon, ktorá slúži na vynášanie nákladu na ISS, je takisto zostrojená na opakované používanie.

Astronauti na ISS nainštalovali kameru

Americkí astronauti Jeffrey Williams a Kate Rubinsová vystúpili z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do otvoreného vesmíru, kde odmontovali nepoužívaný chladič a pripevnili na vonkajší plášť stanice kameru s vysokým rozlíšením. Práce mimo orbitálneho komplexu trvali bezmála sedem hodín.

„Astronauti zvládli všetky naplánované úlohy aj niečo navyše,“ uviedla americká vesmírna agentúra NASA.

Odstránený chladiaci panel bol na vonkajší plášť ISS umiestnený v roku 2012 a mal pomôcť vyriešiť problém s chladením stanice. Nakoniec sa však ukázalo, že problém bol na inom mieste a panel sa na pôvodný účel nevyužíval. Teraz NASA rozhodla o odstránení panelu a o jeho uložení na ISS ako náhradného dielca. Druhou úlohou astronautov bola inštalácia prvej z niekoľkých kamier s vysokým rozlíšením, ktoré NASA plánuje rozmiestniť na vonkajšom plášti stanice. Nové monitorovacie zariadenia budú slúžiť nielen na obhliadku stanice s výhľadom do okolitého vesmíru, ale aj na lepšie sledovanie pohybu prilietajúcich a odchádzajúcich nákladných lodí, uviedol portál Gizmodo.

Dvojica pri výstupe do vesmíru tiež zabezpečila spoje, ktoré umožňujú otáčať jedným z ramien so solárnymi panelmi, ktoré sa starajú o zásobovanie stanice energiou.

Williams a Rubinsová boli druhýkrát za dva týždne spoločne vo voľnom vesmíre. V druhej polovici augusta dvojica nainštalovala na americkej časti ISS nový multifunkčný spojovací uzol. Vďaka nemu budú môcť pri stanici komerčné vesmírne lode parkovať automaticky, bez pomoci výsuvného ramena zo stanice. Pre päťdesiatosem­ročného Williamsa bol tento výstup do voľného vesmíru zrejme posledný pri jeho terajšej misii na ISS. Súčasný veliteľ stanice by sa mal vrátiť na Zem budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #raketa #SpaceX #Falcon 9