OSIRIS-Rex si odhryzne z asteroidu

V roku 2023 sa na Zem z vesmíru vráti drobná kapsula so vzácnym nákladom. Prinesie vzorky z asteroidu Bennu. Význam misie spočíva v získaní a prepravení vesmírneho materiálu, ktorý vedcom pomôže lepšie porozumieť procesu vzniku a vývoja slnečnej sústavy.

08.09.2016 13:00
debata
zväčšiť Foto: Pravda, LCH, GRAPHIC NEWS
infografika, veda, asteroid bennu, misia nasa

Samotný let k asteroidu a späť zase preverí technológie, na základe ktorých by v budúcnosti mohli vzniknúť vesmírne lode schopné ťažiť nerastné suroviny a vzácne kovy na asteroidoch. Spoločnosti, ktoré sa zahrávajú s touto myšlienkou, existujú už dnes. Sú to napríklad organizácie Planetary Resources alebo Deep Space Industries.

Okno pre štart vesmírnej lode OSIRIS-Rex sa otvorí už dnes. Cesta k asteroidu Bennu potrvá približne dva roky. Americká vesmírna agentúra NASA chce tak napodobniť úspech japonskej misie Hajabusa, ktorá v roku 2010 ako prvá priniesla kúsok asteroidu späť na Zem.

Asteroidy sú vlastne také omrvinky či časové kapsuly, ktoré blúdia vesmírom už od vzniku slnečnej sústavy. Práve vďaka tomu sú vzorky asteroidov pre vedcov dôležité, aby získali nové informácie o tom, ako mladá slnečná sústava vyzerala a ako sa formovali planéty. Výskumníci dúfajú, že OSIRIS-Rex domov prinesie aspoň 60 gramov vesmírneho materiálu. Kapsula je však schopná poňať až dva kilogramy vzoriek.

OSIRIS-Rex takisto vedcom umožní lepšie prebádať takzvaný Jarkovského efekt na asteroidy, teda to, ako Slnko dokáže jemne ovplyvniť ich dráhu letu. To sa môže hodiť pri vývoji systémov, ktoré by sa použili na odvrátenie prípadnej kolízie vesmírneho telesa s našou planétou. Samotný asteroid Bennu, ktorý má šírku asi pol kilometra, je na kolíznej dráhe so Zemou. Existuje síce len veľmi malé, no predsa nejaké riziko, že Bennu by mohol v budúcom storočí naraziť do našej planéty. „Vedomosti získané touto misiou nám pomôžu vyvinúť lepšie metódy na sledovanie dráh asteroidov,“ povedal Jim Green, riaditeľ divízie planetárnych vied v NASA.

Dante Lauretta, hlavný výskumník misie OSIRIS-Rex, vyzdvihuje ďalšiu skutočnosť: „Misia pomôže vyvinúť dôležité technológie pre prieskum vesmíru či už pôjde o vyhľadávanie a pozorovanie asteroidov, alebo ťažbu na nich. Tieto znalosti bude môcť zúročiť NASA, alebo aj súkromné spoločnosti.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #technológie #NASA #asteroid #misia #Bennu #OSIRIS-Rex