Blue Origin ukázal nové rakety

Šéf Amazonu Jeff Bezos vlastní aj vesmírnu spoločnosť Blue Origin, ktorá je priamym konkurentom firmy SpaceX zakladateľa automobilky Tesla Elona Muska. Bezos v rámci tohto vesmírneho súboja teraz predstavil nové nosné rakety, ktoré majú výkonom prevýšiť legendárne stroje Saturn V používané americkou NASA v rámci programu Apollo pri letoch na Mesiac.

14.09.2016 11:00
debata
Rakety New Glenn od Blue Origin v porovnaní s... Foto: BLUE ORIGIN
blue origin, new glenn, rakety Rakety New Glenn od Blue Origin v porovnaní s ďalšími známymi raketami.

Dosiaľ používané rakety od Blue Origin sa volali New Shepard. Pomenované boli po prvom americkom astronautovi Alanovi Shepardovi. Nové stroje sa volajú New Glenn a meno dostali po Johnovi Glennovi, ktorý sa ako prvý Američan dostal na obežnú dráhu a trikrát obletel Zem.

New Glenn sa bude vyrábať ako dvojstupňová a trojstupňová raketa a má byť schopná dostať do kozmu aj najväčšie satelity a aj ľudí. Podobne ako New Shepard aj prvý stupeň rakiet New Glenn bude schopný vrátiť sa na Zem a opakovane ho bude možné použiť pre ďalší štart. Vďaka tomu by mohla výrazne klesnúť cena za opravu nákladu a posádky do vesmíru. „Našou víziou je, že vo vesmíre budú žiť a pracovať milióny ľudí a nové rakety sú dôležitým krokom k dosiahnutiu tohto cieľa,“ vyhlásil Jeff Bezos.

Najvýkonnejšia verzia rakiet New Glenn bude široká sedem metrov a vysoká 95 metrov. Poháňaná bude siedmimi motormi, ktoré budú spaľovať skvapalnený metán a skvapalnený kyslík. Celkový výkon pri štarte pri hladine mora by mal dosiahnuť 17,1 meganewtonov. Pre porovnanie, raketa Ariane 5 od Európskej vesmírnej agentúry (ESA) dosahuje výkon 13 meganewtonov.

Na prvý stupeň rakety bude možné nasadiť druhý a ak to bude potrebné, aj tretí stupeň. Tieto dodatočné segmenty budú poháňané jedným motorom, ktorý bude spaľovať skvapalnený vodík a skvapalnený kyslík. Čiže to budú rovnaké motory, aké sa používajú v súčasných raketách New Shepard.

Ešte pred rokom Bezos uviedol, že si prenajal historický štartovaciu rampu Launch Complex 36 na floridskom Myse Canaveral, z ktorej štartovali prvé medziplanetárne sondy. V jej okolí majú pribudnúť aj výrobné závody. Tentoraz Bezos prezradil, že New Glenn nie je poslednou raketou, na ktorej v spoločnosti Blue Origin pracujú. „Nasledovať budú rakety New Armstrong,“ povedal miliardár, no odmietol uviesť bližšie detaily, pretože ide o projekt budúcnosti.

Rakety New Shepard zatiaľ nepôjdu do dôchodku. Blue Origin na nich chce zlepšovať systém návratu prvého stupňa späť na Zem a poslúžiť by mali aj pre vesmírnu turistiku a experimenty v mikrogravitácii. Najbližší štart rakety New Shepard je naplánovaný už na najbližšie týždne. Má sa pri ňom otestovať systém skorého uvoľnenia transportného modulu v prípade vzniku problémov. Týmito simulovanými testami chce Bezos dokázať, že jeho rakety sú bezpečné pre lety astronautov aj turistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #SpaceX #vesmírna raketa #Blue Origin