Čína zrejme stratila kontrolu nad vesmírnou stanicou

Čína pravdepodobne stratila kontrolu nad svojou prvou experimentálnou vesmírnou stanicou Tchien-kung 1. Aparát s hmotnosťou 8,5 tony by sa mal zrútiť na Zem v roku 2017, napísal britský denník The Guardian.

22.09.2016 10:00
Čína, vesmírna stanica Foto:
Práve experimentálna vesmírna stanica Číny Tchien-kung 1.
debata (3)

Čína minulý týždeň vypustila do kozmu svoje druhé experimentálne laboratórium Tchien-kung 2 v rámci príprav na umiestnenie vlastnej stálej vesmírnej stanice s kozmonautmi na obežnú dráhu okolo Zeme. Tá by podľa plánov Pekingu mala fungovať okolo roku 2022.

Predstavitelia čínskeho vesmírneho programu pri vypúšťaní druhého pokusného laboratória uviedli, že prvé laboratórium Tchien-kung 1 (Nebeský palác), ktoré bolo na obežnú dráhu umiestnené v roku 2011, „splnilo svoju historickú misiu“. Laboratórium Tchien-kung 1 teraz nerušene obieha okolo Zeme vo výške 370 kilometrov a očakáva sa, že koncom roka 2017 vstúpi do atmosféry Zeme, oznámila tlačová agentúra Nová Čína.

Vysoká predstaviteľka čínskeho vesmírneho programu Wu Pching povedala, že laboratórium Tchien-kung 1 bolo v prevádzke 4,5 roka. To je o 2,5 roka dlhšie, než je doba, na ktorú bola jeho prevádzka plánovaná.

„Na základe našich výpočtov a analýzy väčšina častí vesmírneho laboratória pri páde zhorí,“ vyhlásila Wu. Podľa nej je nepravdepodobné, že by úlomky laboratória mohli postihnúť leteckú prevádzku či spôsobiť škody na Zemi.

„Teraz bude Čína pokračovať v monitorovaní laboratória Tchien-kung 1 a posilní systém včasného varovania pred možnou kolíziou,“ konštatovala Wu. Ak to bude potrebné, Čína vraj zverejní časovú prognózu ohľadom zrútenia vesmírnej stanice na Zem.

Harvardský astrofyzik Jonathan McDowell vyhlásil, že tieto správy naznačujú, že Čína stratila nad laboratóriom kontrolu. Ak to tak je, potom bude nemožné predpovedať, kam trosky dopadnú, dodal.

„Ani pár dní pred návratom laboratória do atmosféry pravdepodobne nebudeme schopní určiť s väčšou presnosťou než nejakých plus mínus šesť, sedem hodín, kedy sa laboratórium zrúti. A ak nevieme, kedy sa zrúti, znamená to, že ani nevieme, kam sa zrúti,“ povedal McDowell.

Základný modul pre prvú stálu čínsku vesmírnu stanicu plánuje Čína inštalovať na obežnej dráhe okolo roku 2018. V prevádzke by mala byť stanica zhruba v roku 2022. Umelecké stvárnenie vesmírneho laboratória Tgien-kung 1.# ILUSTRÁCIA: CMSA

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmírna stanica #Tchien-kung