SpaceX vyvíja obriu vesmírnu raketu pre kolonizáciu Marsu

Súkromná spoločnosť SpaceX vyvíja obriu raketu a vesmírnu loď na prepravu veľkého množstva ľudí a nákladu na Mars s konečným cieľom červenú planétu kolonizovať. Na 67. medzinárodnom astronautickom kongrese, ktorý sa koná v mexickej Guadalajare, to oznámil majiteľ spoločnosti Elon Musk.

29.09.2016 14:00
SpaceX, Mars, Elon Musk Foto: ,
Šéf firmy SpaceX Elon Musk pri prezentácii svojho plánu, ako kolonizovať Mars.
debata (25)

Zamýšľaný (Interplanetary Transport System, ITS) – tvorený silným viacnásobne použiteľným stupňom nosnej rakety a vesmírnou loďou – by mal byť schopný prepraviť na susednú planétu Zeme naraz 100 ľudí vrátane potrebného nákladu. Nové výkonné motory podľa Muskovej vízie umožnia medziplanetárnemu plavidlu cestu zvládnuť namiesto doterajších šiestich až deviatich mesiacov za niečo menej ako tri mesiace.

Nosná raketa systému IDS, vybavená 42 motormi Raptor, ktorých prototyp nedávno prešiel úspešnou skúškou, najprv dopraví na obežnú dráhu vesmírnu loď a potom sa vráti na Zem. Následne znova niekoľkokrát odštartuje s nákladným modulom, ktorý čakajúcu loď zásobí palivom potrebným na cestu na Mars a späť. SpaceX má v úmysle lietať na Mars každých 26 mesiacov, teda vždy v čase jeho najvýhodnejšieho postavenia k Zemi. Musk povedal, že by prvú ľudskú posádku rád vyslal už v roku 2024, ale priznal, že ide o optimistický časový rozvrh.

Muskovým želaním je prispieť ku kolonizácii Marsu a na dosiahnutie tohto cieľa sa nezamýšľa len nad samotnou prepravou. Je si vedomý vysokých nákladov. V súčasnosti by podľa jeho prepočtov cesta jednej osoby stála okolo desať miliárd dolárov. S takou cenou by sa nepochybne veľa záujemcov o osídľovanie ďalšej planéty slnečnej sústavy neprihlásilo. Ale s plne funkčným IDS by sa cena „letenky“ vraj mohla dostať približne na 200-tisíc dolárov. K zníženiu nákladov podľa Muska prispejú nové, ľahšie materiály, znovu použiteľné technológie a výkonnejšie motory.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #Elon Musk #SpaceX