Misia ExoMars sa zatiaľ javí byť smutný úspech

Stále nie je jasné, či sa Európskej vesmírnej agentúre konečne podarilo úspešne pristáť na Marse. Pristávací modul podľa všetkého nezvládol zosadnúť na povrch tak, ako sa od neho očakávalo, a agentúra ESA preto zatiaľ nevie stopercentne potvrdiť, či Schiaparelli dokáže v najbližších hodinách nadviazať kontakt so Zemou.

21.10.2016 10:50
ESA, Exomars, robot Foto:
Misia ExoMars má pokračovať v roku 2020, keď je plánované pristátie robotického vozidla.
debata (9)

Zo začiatku išlo všetko podľa plánu, no približne 50 sekúnd pred pristátím riadiace stredisko v Darmstadte stratilo so sondou kontakt. Vedci tak stále netušia, či modul Schiaparelli mäkko dosadol na Mars, alebo do povrchu planéty vrazil vysokou rýchlosťou a rozbil sa. Šéf ESA Jan Wörner na tlačovej konferencii povedal, že misia by v každom prípade mala byť považovaná za úspešnú, pretože modulu sa podarilo odoslať veľké množstvo dát predtým, ako sa odmlčal.

Za úspech je možné považovať aj fakt, že sonda Trace Gas Orbiter (TGO) po odpojení pristávacieho modulu bez problémov zvládla naplánované manévre a úspešne sa usadila na orbite okolo červenej planéty. Sonda bude dôležitá pre pokračovanie misie ExoMars v roku 2020, keď by k susednej planéte mala priletieť sonda, ktorá bude mať na palube robotické vozidlo. Po problémoch modulu Schiaparelli však nie je vylúčené, že vedci budú musieť prehodnotiť technológiu použitú pri pristávaní.

Wörner uviedol, že podľa získaných informácií sa tepelný štít aj padáky pri zostupe k Marsu úspešne aktivovali, nie je však zrejmé, čo sa stalo v posledných sekundách pred plánovaným pristátím. Padáky mali spomaliť rýchlosť modulu z 21-tisíc kilometrov za hodinu pred pristátím. Z povrchu Marsu už vedci od modulu Schiaparelli žiadne dáta nedostali. Prenos sa skončil asi 50 sekúnd pred plánovaným dosadnutím. Wörner preto nemôže potvrdiť, že je aparát s hmotnosťou 577 kilogramov stále v neporušenom sta­ve.

Riaditeľ ESA však misiu ocenil s tým, že zhromaždené údaje budú použité na plánovanie budúcej európskej robotickej misie. „Máme dáta, máme výsledky testov – som veľmi šťastný,“ povedal Wörner. Druhá časť misie ExoMars, ktorej úlohou bolo umiestniť spomínanú sondu TGO na obežnú dráhu okolo Marsu na analýzu plynov v jeho atmosfére, bola úspešná, dodal Wörner.

Thierry Blancquaert z ESA, ktorá spolu s ruským Roskosmos sondu na červenú planétu vyslala, agentúre AFP povedal, že modul Schiaparelli mohol pri pristátí na Marse vraziť do skaly alebo skončiť v kráteri. Blancquaert nevylučuje ani to, že aparát síce v poriadku pristál, ale nie je schopný komunikovať. „Nie som veľmi optimistický,“ vyhlásil Blancquaert.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #Schiaparelli #misia na Mars #ExoMars