Antares dva roky po výbuchu odštartovala s loďou Cygnus

Nepilotovaná raketa Antares so zásobovacou loďou Cygnus mieriaca na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vyštartovala z kozmodrómu na ostrove Wallops Island v americkom štáte Virgínia.

21.10.2016 13:00
Vesmírna stanica ISS, nákladná loď Cygnus Foto: ,
Snímka z NASA TV zachytáva Cygnus po tom, ako sa pripojil v vesmírnej stanici.
debata

Ide o prvý štart z tohto miesta po predvlaňajšej explózii rovnakého typu nosnej rakety súkromnej spoločnosti Orbital ATK. Loď by na stanicu mala doraziť v nedeľu.

Podľa Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) vyrazila raketa poháňaná dvojicou motorov ruskej výroby bez viditeľných problémov. Štart bol odložený o päť minút, aby riadiaci tím mohol prekontrolovať zoznam prepravovaných vecí. Cygnus vezie na palube približne 2,4 tony potravín a zásob pre šesťčlennú posádku, technické vybavenie a potreby na vedecké experimenty na ISS. Cygnus k stanici dorazí až v nedeľu, pretože bude na obežnej dráhe čakať, kým sa s ISS spojí ruská loď Sojuz, ktorá tam vezie troch nových členov šesťčlennej posádky.

„Je to taká radosť, keď pozorujete ten stroj pri vzlete … Som hrozne šťastná, že je Antares späť,“ povedala podľa agentúry Reuters šéfka programátorov projektu Amanda Davisová. Firma sa vrátila k tomuto typu nosnej rakety dva roky po tom, čo Antares explodoval niekoľko sekúnd po štarte. Išlo o prvú nehodu od chvíle, čo si NASA najala súkromné ​​firmy na prepravu nákladov na ISS. Orbital ATK od nehody dočasne používala raketu Atlas V.

Význam obnoveného programu Antares pre NASA vzrástol po tom, čo bola začiatkom septembra pri nehode počas tankovania zničená raketa Falcon 9 konkurenčnej súkromnej ​​spoločnosti SpaceX miliardára Elona Muska.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorej hodnota je 100 miliárd dolárov, sa začala stavať v novembri 1998 vynesením ruského modulu Zarja na obežnú dráhu. Životnosť tohto vesmírneho laboratória 400 kilometrov nad zemským povrchom bola zatiaľ predĺžená do roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Cygnus #Medzinárodná vesmírná stanica #Antares