Luxembursko má ako prvé zákony na ťažbu v kozme

Luxemburská vláda ako prvá v Európe predložila zákony vytvárajúce právne podmienky pre ťažbu nerastov na planétkach, asteroidoch a iných nebeských telesách. Norma má začať platiť od budúceho roka, povedal v Luxemburgu minister hospodárstva Etienne Schneider. Luxembursko sa chce stať európskym centrom výskumu a vývoja v dobývaní surovín vo vesmíre.

15.11.2016 14:00
vesmír, ťažba, Foto:
Vesmírne ťažobné firmy nebudú mať nárok na vesmírne telesá, ale len na suroviny, ktoré na nich vyťažia.
debata

„Cieľom je vytvoriť pre podniky a investorov bezpečné právne prostredie,“ vyhlásil Schneider pre agentúru DPA. „Je dôležité dostať do Luxemburska celý výskum a vývoj (v tejto oblasti),“ dodal. Prvá prieskumná misia by sa mala začať počas najbližších troch rokov, oznámil luxemburský premiér Xavier Bettel. V Luxembursku už podľa Schneidera budujú svoje európske pobočky obe americkej firmy, ktoré momentálne dominujú v tejto ekonomickej oblasti. Ide o spoločnosti Planetary Resources a Deep Space industries. Záujem vraj prejavilo aj ďalších 20 spoločností z celého sveta.

Na základe zákona majú byť licencie vydávané len pre jednotlivé striktne nevojenské misie, nie firmám ako takým. O povolenie môžu žiadať spoločnosti registrované v Luxembursku bez ohľadu na štátnu príslušnosť majiteľov.

Zákon podľa Schneidera neupravuje vlastníctva nebeských telies, len materiálov na nich ťažených. Preto je vraj v súlade s takzvanou Kozmickou zmluvou z roku 1967, ktorá zakazuje štátom prisvojiť si nebeské telesá, ale umožňuje civilné využitie vesmíru. Luxembursko dúfa, že sa do jeho snáh zapoja aj ďalšie krajiny. Schneider chce o tejto téme hovoriť s nemeckým vicekancelárom a ministrom hospodárstva Sigmarom Gabrielom.

Na nebeských telesách v blízkosti Zeme sa podľa odborníkov nachádzajú kovy a minerály, na planétkach napríklad vzácna platina.

Zámer prilákať investorov ochotných pustiť sa do dobývania prírodných zdrojov vo vesmíre oznámil Schneider už vo februári. Urobil tak dva mesiace po tom, čo americký prezident Barack Obama podpísal zákon, ktorý umožňuje komerčné využitie zdrojov nachádzajúcich sa na Mesiaci a na planétkach. Tento celosvetovo prvý „vesmírny zákon“ stanovuje, že všetok materiál nájdený Američanom alebo americkou spoločnosťou na vesmírnych telesách alebo na Mesiaci patrí týmto nálezcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Luxembursko