ESA zverejnila detaily o zničenej sonde Schiaparelli

Európska vesmírna agentúra (ESA) zverejnila detaily z predbežnej správy o zničenej sonde Schiaparelli, ktorá sa 19. októbra zrútila na Mars. Podľa odborníkov, ktorí vyšetrovali jej neúspešné pristátie, dostalo zariadenie chybné informácie o polohe zo svojho inerciálneho meracieho systému, čo odštartovalo jej skoršie spustenie pristávacieho procesu.

20.12.2016 15:00
ESA, sonda, Foto:
Sonda Schiaparelli mala otestovať pristávacie zariadenie, no to zlyhalo a sonda sa zničila.
debata (1)

Systémové dáta, ktoré Schiaparelli získala, naznačovali, že sa nachádza pod úrovňou zeme, zatiaľ čo bola vo výške približne 3,7 kilometra nad povrchom červenej planéty. To spôsobilo, že sa sonda zbavila svojho padáka, na tri sekundy spustila pristávacie rakety a následne sa v rýchlosti 540 kilometrov za hodinu zrútila a zničila. Fotografie potvrdzujúce zničenie modulu a kráteru, ktorý vytvoril, urobila koncom októbra Sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

„Je to veľmi predbežný záver nášho technického vyšetrovania. Úplný obraz nám poskytne na začiatku roku 2017 správa externej nezávislej vyšetrovacej rady, ktorá sa teraz na žiadosť ESA formuje,“ uviedol riaditeľ odboru ľudských letov do vesmíru a robotického bádania ESA David Parker. Okrem toho dodal, že skúsenosti s pristátím Schaparelli využijú v roku 2020 počas plánovanej druhej fázy projektu ExoMars, pod ktorý modul patril.

Schiaparelli bol ďalšou časťou prvej fázy spomínaného projektu ExoMars (Exobiology on Mars), na ktorom spolupracujú ESA a ruská agentúra Roskosmos. Cieľom sondy bolo otestovať pristávacie zariadenie, ktoré by bolo možné využiť aj v druhej fáze projektu ExoMars. Počas nej plánujú spomínané agentúry v roku 2020 vyslať na Mars robotické vozidlo, ktoré dokáže vŕtať do hĺbky dva metre pod povrchom, kde by malo hľadať dôkazy o minulom či súčasnom živote na Marse.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Schiaparelli #ESA