Na Marse našli veľké podzemné jazero

O vyslaní človeka na Mars sa v roku 2016 hovorilo viac ako inokedy. Kedy by sa táto historická misia mala uskutočniť, zatiaľ nie je známe. Isté však je, že ak má človek na Marse prežiť, bude potrebovať vodu. Preto rozhodne potešil objav americkej sondy Mars Reconnaissance Orbiter, ktorá tesne pod povrchom červenej planéty našla obrovskú zásobáreň vodného ľadu. Odhaduje sa, že by mala obsahovať toľko vody, ako má Horné jazero v Severnej Amerike.

31.12.2016 14:00
Mars, vesmír, Foto:
Oblasť Planitia Utopia rozhodne nevyzerá ako oáza uprostred marťanskej púšte, no pod jej povrchom je množstvo vodného ľadu.
debata (13)

Horné jazero je najväčšie z piatich Veľkých jazier nachádzajúcich sa na pomedzí USA a Kanady. Je dlhé 563 kilometrov, široké až 257 kilometrov a priemerná hĺbka je 147 metrov. Objem vody v tomto jazere dosahuje 12 100 kubických kilometrov. Po Kaspickom mori je to druhé najväčšie sladkovodné jazero na Zemi.

Voda nie je dôležitá len na pitie. Dá sa rozložiť na kyslík a vodík. Kyslík poslúži na dýchanie, vodík ako palivo. Vodný ľad je takisto výbornou ochranou pred radiáciou zo Slnka.

Odborníkov k významnému objavu priviedol záujem o zvláštne hrboľatý terén v časti oblasti nazvanej Utopia Planitia, ktorá sa nachádza zhruba v polovici medzi rovníkom a severným pólom červenej planéty. Rozhodli sa miesto preskúmať pomocou radaru Sharad, ktorý je umiestnený na družici obiehajúcej okolo Marsu a dokáže prebádať aj vrstvy pod povrchom.

Vedci zistili, že ide o ložisko rozsiahlejšie, ako je územie Mexika. Jeho hĺbka sa pohybuje od približne 80 do asi 170 metrov a jeho zloženie tvorí z 50 až 85 percent vodný ľad zmiešaný s prachom a väčšími kamennými časticami. Veľmi významná je skutočnosť, že sa táto voda nachádza blízko pod povrchom – v hĺbke jedného až desiatich metrov. „Toto ložisko je pravdepodobne oveľa dostupnejšie ako väčšina vodného ľadu na Marse, pretože je na relatívne nízkej marsopisnej šírke a leží v plochej, hladkej oblasti, kde bude pristátie jednoduchšie ako v iných miestach s ľadom skrytým pod povrchom,“ uviedol Jack Holt z Texaskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #misia na Mars #Ročenka Pravdy 2016