Súkromné rakety Falcon sú späť

Z kalifornskej Vandenbergovej základne vyštartovala na let na obežnú dráhu raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX. Štart je prvým od minulého septembra, keď iná raketa rovnakého typu pri predletovom teste explodovala na odpaľovacej rampe na floridskom myse Canaveral.

17.01.2017 16:00
debata
Štart rakety Falcon 9 zo 14. 1. v Kalifornii. Foto: SpaceX via AP
Falcon 9 Štart rakety Falcon 9 zo 14. 1. v Kalifornii.

Falcon na obežnú dráhu vyniesol desať satelitov spoločnosti Iridium Communications, ktoré majú rozšíriť kapacitu hlasovej a dátovej komunikácie na Zemi. Pre oneskorenie programu v dôsledku septembrovej havárie čaká na realizáciu ďalších 70 komerčných projektov v hodnote desiatich miliárd dolárov.

Prvý stupeň nosnej rakety desať minút po štarte úspešne pristál na plávajúce plošine v Tichom oceáne. Revolučnú techniku „recyklácie“ nosných rakiet vyskúšala spoločnosť SpaceX piaty raz. Prvýkrát to bolo pri vynesení 1,5 tony zásob na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) minulý rok v apríli. Prvý stupeň by mohol byť použitý na ďalšie – podľa predpokladov lacnejšie – štarty.

Príčinou havárie z minulého septembra bola podľa expertov explózia nádrže s héliom v druhom stupni rakety. Spoločnosť SpaceX, ktorej majiteľom je podnikateľ Elon Musk, sa teraz snaží upraviť celý palivový systém. Raketa Falcon 9 explodovala na myse Canaveral aj predvlani v júni, keď mala na obežnú dráhu vyniesť nákladnú loď Dragon so zásobami pre ISS. Príčinou bol aj vtedy únik hélia.

SpaceX chce tento rok vyslať na obežnú dráhu 27 rakiet, čo je trojnásobok minuloročného počtu. Okrem komerčných projektov je firma aj jednou z dvoch spoločností, ktoré si americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) vybrala na prepravu nákladu k ISS.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #Elon Musk #SpaceX #Falcon 9