La Repubblica: Vo vesmíre zomierali aj sovietske psy

Skôr než sa stal Jurij Gagarin prvým človekom vo vesmíre, lietali ku hviezdam psy. Nebola to len Lajka, Belka a Strelka. Sovietsky zväz poslal na obežnú dráhu päťdesiatku psov.

17.02.2017 16:07
Lajka Foto:
Lajka
debata (9)

A 20 z nich pri lete zahynulo a stalo sa tak neoslavovanými mučeníkmi súperenia veľmocí o dobytie vesmíru, o ktorých sa roky nehovorilo, píše taliansky denník La Repubblica.

O ich osude vypovedajú prvýkrát podrobne denníky Olega Gazenka, ktorý bol v Sovietskom zväze zodpovedný za program vysielania zvierat do vesmíru. Zo zažltnutých stránok rukopisu sa dozvedáme ich mená, akú mali vo vesmíre stravu, ako trénovali, ale sú tam tiež melancholické poznámky a sušené kvety medzi listami, ktoré sú pripomienkou štvornohých mŕtvych hrdinov. Denníky náhodne pred niekoľkými mesiacmi našla Lada Lekajová v archíve Inštitútu pre lekárske a biologické otázky Ruskej akadémie vied.

Pri listovaní v stránkach Gazenkových denníkov narazíme na rôzne mená, ktoré nikdy nevošli do dejín. Sú tu lichotivé mená, ako je Malyška (Maličká) alebo Lisicki (Líštičky), ale aj vtipné prezývky, ako Kusačka (Kúsavá), Černuška (Černučká), Zvezdočka (Hviezdička) či Modnica (Elegánka). Alebo tiež bojovné mená, ako Otvažnaja (Odvážna). Boli to vojaci najímaní bez ich vedomia v uličkách Moskvy. Išlo o krížencov, a to nie z ideologických dôvodov, ale preto, že sa lepšie nechali ovládať a že boli odolnejšie ako psy čistej rasy.

Požiadavky na ich vzhľad boli prísne: psy nesmeli byť vyššie ako 35 centimetrov, na dĺžku od nosa po chvost nesmeli merať viac ako 43 centimetrov a nesmeli vážiť viac ako šesť kilogramov. V kozmickej lodi nebolo veľa priestoru.

Keď boli vytvorené prvý psie tímy, začal v zime roku 1950 tréning. Bolo naponáhlo. Sovietsky pes mal predstihnúť americkú opicu a vzlietnuť do vesmíru ako prvý. Opice mali strach a boli vysielané do kozmu v anestéze. Psy na rozdiel od nich človeku verili a nekládli odpor. Ako dokonalí vojaci sa všetci podrobovali testom.

Od júna 1951 do septembra 1960 bolo 44 psov vystrelených v raketách k hraniciam vesmíru. Letov bolo celkom 29 a osem z nich skončilo tragicky. 22. júna 1951 otvorili cestu ku hviezdam Dezik a Cigan. Gazenko zaznamenal všetko: tep 250, štyrikrát viac, ako je norma. Zvýšenie váhy päťnásobné. Ale prevládla radosť: „Sú živí!“ kričali všetci, keď sa raketa vrátila. Pri ďalšom teste zahynul Dezik a neskôr i Cigan.

Potom prišiel rad na Miška a Čížik. Tí tiež zahynuli. Pes Smelyj sa v predvečer druhého letu dal na útek. Nahradil ho Zib, ktorý nebol vycvičený. Je rok 1954, nasledujú ďalšie mená a ďalší mučeníci. V rokoch 1957 a 1958 boli experimenty tvrdšie: kvóta 473 kilometrov a desať minút v stave beztiaže.

V roku 1960 nasledujú roky Lajky, Belky a Strelky, známych psov sovietskeho dobývania vesmíru. To už nebolo žiadnym tajomstvom. Celý svet musel sledovať prvé živé bytosti vyslané do kozmu. Lajka však zahynula strašnou smrťou: zaživa zhorela. To Sovietsky zväz roky skrýval. Pokiaľ ide o Belku a Strelku: „Pravda je taká, že keď sa z letu vrátili oba psy nezranené, jedného z nich pitvali. V prípade týchto dvoch psov platila výnimka,“ zaznamenal Gazenko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #pes #Sovietsky zväz #Lajka