Štart rakety Falcon 9 sa na druhýkrát podaril

Z kozmodrómu na floridskom myse Canaveral v nedeľu úspešne odštartovala raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX.

19.02.2017 17:04
Spacex, falco 9, mys canaveral, raketa Foto: ,
Raketa Falcon 9 mizne v oblakoch po úspešnom štarte z mysu Canaveral.
debata (3)

Pre Falcon 9 je to prvý let z mysu Canaveral od minulého septembra, kedy tam raketa rovnakého typu pri predletovom teste explodovala na odpaľovacej rampe.

Tento rok v januári už raketa Falcon 9 úspešne odštartovala z kalifornskej Vandenbergovej základne.

Štart bol pôvodne plánovaný na sobotu, ale krátko pred zážihom motorov bol kvôli možnej poruche na systéme vektorovej kontroly ťahu štart zastavený.

Raketa v nedeľu do kozmu vyniesla vesmírnu loď Dragon, na ktorej palube sú nielen zásoby pre posádku Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ale aj vedecké prístroje. K ISS raketa dorazí v stredu.

Spoločnosť SpaceX krátko po štarte oznámila, že Dragon dosiahol stanovenú obežnú dráhu a že úspešne rozložil solárne panely. Firma tiež na twitteri napísala, že spodná časť nosnej rakety pristála v stanovej zóne. Spoločnosť chce túto časť opätovne využiť, aby tak lety zlacneli.

SpaceX, za ktorou stojí podnikateľ Elon Musk, plánuje tento rok vyslať na obežnú dráhu 27 rakiet, čo je trojnásobok minuloročného počtu. Vedľa komerčných projektov je firma aj jednou z dvoch spoločností, ktoré si americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vybral na prepravu nákladu k ISS.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #raketa #SpaceX #Falcon 9