SpaceX a Boeing sa zrejme oneskoria s dopravou ľudí na ISS

Spoločnosti SpaceX a Boeing sa možno oneskoria s nasadením svojich vesmírnych lodí pre dopravu posádok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), ktoré sú plánované na rok 2019.

23.02.2017 09:22
debata

Americkú vesmírnu agentúru NASA na to podľa serveru Space.com upozornil vo svojej správe vládny kontrolný úrad GAO, ktorý sleduje účelné nakladanie so štátnymi peniazmi.

Obe firmy stavajú pre NASA systémy pre dopravu posádok do vesmíru v rámci agentúrneho programu nazvaného Commercial Crew Program (CCP). Mnohomiliardové kontrakty súvisiace s týmto programom boli schválené v rokoch 2014 a 2015. Pôvodne sa odhadovalo, že spoločnosti by mohli začať dopravovať astronautov na ISS a späť na Zem už tento rok.

Nosná raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX. Foto: SpaceX
Falcon 9, SpaceX Nosná raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX.

V súčasnej dobe sa plánuje, že SpaceX a Boeing prejdú bezpečnostným certifikačným procesom až v druhej polovici budúceho roka a s dopravou začnú nasledujúci rok. Správa GAO však uvádza rad dôvodov, pre ktoré by obe spoločnosti nemuseli stanovený časový rozvrh stihnúť. Úrad v tejto súvislosti tiež NASA odporúča, aby prijala alternatívne opatrenia na zabezpečenie dopravy ľudí na ISS v roku 2019, s čím agentúra už súhlasila.

Od skončenia vesmírnych letov raketoplánmi v polovici roka 2011 je NASA závislá od dopravy svojich astronautov na orbitálny komplex ruskými loďami Sojuz. Za jednu osobu pritom platí 70 miliónov dolárov. V snahe dosiahnuť opätovnú samostatnosť Spojených štátov v pilotovaných kozmických letoch začala NASA spomínaný program CCP.

Súčasná zmluva s Ruskom vyprší v roku 2019. To znamená, že ak dopravné systémy SpaceX a Boeingu nebudú pripravené na lety, bude americká vesmírna agentúra nútená kontrakt s Rusmi predĺžiť. GAO v tejto súvislosti poukazuje na to, že takéto predĺženie sa zvyčajne uzatvára na tri roky, čo by znamenalo, že v záujme zabezpečenia ďalšieho nepretržitého prístupu na ISS hrozí, že NASA „nebude schopná maximalizovať návratnosť miliardových investícií do vesmírnej stanice“.

Spoločnosť SpaceX chce na prepravu posádok využiť svoju nosnú raketu Falcon 9 a verziu transportnej lode Dragon, ktorá pre NASA už dopravuje na ISS náklad. Boeing chce ľudí do vesmíru posielať v lodiach CST-100 vynášaných raketami Atlas V, ktoré prevádzkuje United Launch Alliance (ULA), spoločný podnik Boeingu s firmou Lockheed Martin.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Boeing #SpaceX