Rusko hľadá nových kozmonautov pre cestu na Mesiac

Ruská kozmická agentúra spustila otvorený nábor nových kozmonautov, ktorí majú ako prví použiť novú kozmickú loď na cestu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a na Mesiac. Na tlačovej konferencii v Moskve to oznámil námestník šéfa Roskosmosu Alexander Ivanov. Do konca roka má byť vybraných šesť až osem nových kozmonautov.

16.03.2017 13:00
Ruský kozmonaut Michail Tjurin, Američan...
Ilustračné foto.
debata (32)

Vybraní kandidáti prvýkrát vyskúšajú kozmickú loď Federacija na let na ISS a stanú sa zároveň prvými Rusmi, ktorí vkročia na povrch Mesiaca, povedal Ivanov. Hlásiť sa majú ruskí občania starší ako 35 rokov, výhodou je pôsobenie v leteckom alebo kozmickom priemysle. Povinná je znalosť angličtiny, národnosť ani pohlavie nerozhodujú.

Kozmická loď Federacija má v budúcnosti nahradiť doterajšie dopravné lode Sojuz a Progress. Na obežnú dráhu má v budúcnosti posádky dopravovať nosná raketa Angara. Vývoj novej kozmickej lode sa začal v roku 2009, prvé bezpilotné štarty sa majú uskutočniť z nového kozmodrómu Vostočnyj v roku 2019. Na cestu do vesmíru je teraz pripravených tridsať Rusov, z ktorých zhruba polovica sa už v kozme zdržiavala. Rekordmanom je Gennadij Padalka, ktorý štartoval už päťkrát a vo vesmíre strávil 878 dní, viac ako ktokoľvek iný.

Roskosmos dopĺňal oddiel kozmonautov už mnohokrát. V roku 2012 bol však prvýkrát nábor otvorený, teda prístupný komukoľvek. Dovtedy sa o cestu do vesmíru smeli uchádzať len vojenskí letci alebo zamestnanci podnikov kozmického odvetvia.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #kozmonauti