Projekt ExoMars vstúpil do ďalšej fázy misie

Družica Trace Gas Orbiter (TGO) rusko-európskej misie ExoMars začala brzdenie v atmosfére Marsu. Začala tak ďalšia fázu projektu, ktorou je uvedenie aparátu na kruhovú obežnú dráhu okolo červenej planéty, čo by malo byť dokončené začiatkom budúceho roka. Podľa agentúry TASS to oznámila ruská kozmická agentúra Roskosmos.

21.03.2017 14:00
ESA, Exomars, robot Foto:
Misia ExoMars má pokračovať v roku 2020, keď je plánované pristátie robotického vozidla.
debata

Podľa jej oznámení sa začalo brzdenie satelitu pomocou marťanskej atmosféry. V nasledujúcich týždňoch budú na ďalšie zníženie obežnej dráhy použité motory TGO a potom sa začne hlavná fáza brzdenia, ktorá potrvá takmer rok.

Družica sa teraz nachádza na eliptickej obežnej dráhe s najväčšou vzdialenosťou (apocentrom) od Marsu 33-tisíc kilometrov a najmenšou (pericentrom) 200 kilometrov. Na finálnej plánovanej orbite by mal prístroj obiehať 400 kilometrov nad povrchom susednej planéty Zem.

Projekt Roskosmosu a Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorý je zameraný na hľadanie stôp života na Marse, sa začal vlani 14. marca. Vtedy sa TGO vydala na cestu spolu s pristávacím modulom Schiaparelli za pomoci ruskej nosnej rakety Proton. Cieľ oba aparáty dosiahli po sedemmesačnom lete 15. októbra.

Kým Trace Gas Orbiter skúma Mars, hlavne jeho atmosféru, z obežnej dráhy, Schiaparelli mal vykonávať prieskum na povrchu planéty. Jeho hlavnou úlohou však bolo vyskúšať technológie kontrolovaného priblíženia a pristátia v rámci projektu, ktorý počíta s vyslaním robotického vozidla na Mars o tri roky. Prístroje tiež mali zaznamenať rýchlosť vetra, vlhkosť, tlak a teplotu počas pristávania. Modul Schiaparelli sa však zrútil z výšky dvoch až štyroch kilometrov. Pomôcť spomaliť klesanie z rýchlosti 21-tisíc kilometrov za hodinu, s ktorou vstúpil do atmosféry Marsu, na zhruba desať kilometrov za hodinu mali padáky a tesne nad povrchom i zážih motorov. Brzdiace rakety však namiesto 30 sekúnd horeli len tri sekundy.

debata chyba
Viac na túto tému: #ExoMars TGO