Dragon sa vrátil z ISS, ktorú čakajú zmeny

Nepilotovaná vesmírna loď Dragon americkej spoločnosti SpaceX pristála v Tichom oceáne po úspešnej ceste na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pri ktorej bola ukotvená takmer mesiac.

21.03.2017 18:00
debata (4)
zväčšiť Po mesiaci od štartu sa loď Dragon vrátila z... Foto: Reuters, JOE SKIPPER
dragon, iss, spaceX Po mesiaci od štartu sa loď Dragon vrátila z vesmírnej stanice.

Dragon s približne 2,2 tony zásob a vedeckého materiálu pristál pri ISS ešte 23. februára. Po vyložení nákladu členovia posádky ISS loď znova naložili, tentoraz odpadkami a vzorkami z podniknutých vedeckých experimentov pre pozemné laboratória. Po šesťhodinovej ceste na Zem brzdili loď v konečnej fáze zostupu tri obrovské padáky, než pristála vo vlnách Tichého oceánu pri pobreží Mexika.

Odletom Dragonu sa zároveň mohli začať prípravné práce na ISS. Členovia posádky totiž čaká v nadchádzajúcich týždňoch séria troch pracovných zmien mimo orbitálneho komplexu.

Prvé dva výstupy, plánované na 24. marca a 2. apríla, budú venované chystanej inštalácii druhého medzinárodného dokovacieho uzla pre pristávanie budúcich komerčných vesmírnych lodí na stanici.

Najprv astronaut NASA Shane Kimbrough s francúzskym kolegom Thomasom Pesquetom z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na budúci týždeň pripravia spojovací adaptér PMA-3, ktorý je potrebný na inštaláciu dokovacieho uzla. Pri nasledujúcej zmene o týždeň neskôr, v nedeľu 2. apríla, potom Kimbrough a astronautka NASA Peggy Whitsonová dokončia káblové prepojenie PMA-3. Ďalší výstup do kozmického priestoru je stanovený na 7. apríla. Pri ňom budú spolupracovať Whitsonová a Pesquet. Čaká ich premiestnenie boxu s rôznou technickou výbavou a zariadeniami vrátane vecí potrebných na vedecké experimenty. Uvoľní sa tak miesto pre nový box, ktorý by na obežnú dráhu mala dopraviť nákladná loď Cygnus spoločnosti Orbital ATK. Jej štart je po niekoľkých odkladoch aktuálne stanovený na 25. marca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #SpaceX #Dragon