Čína sa vypraví za vzorkami mesačnej pôdy

Čína potvrdila zámer vypustiť tento rok vesmírnu sondu, ktorá by sa mala vrátiť na Zem so vzorkami z Mesiaca. Lunárna sonda Čchang-e 5 prechádza posledným kolom testov a počíta sa s tým, že od augusta bude pripravená na štart, informovala Čínska národná vesmírna agentúra.

22.03.2017 15:00
spln, Mesiac Foto: ,
V roku 2013 Čína dosiahla počas misie so sondou Čchang-e 3 a lunárnym vozidlom Nefritový králik prvé mäkké pristátie na prirodzenom spolupútnikovi Zeme od roku 1976.
debata (1)

Hlavný projektant čínskeho programu pre výskum Mesiaca Chu Chao povedal, že vyslanie sondy na Mesiac znamená pre Čínu nové výzvy – odber vzoriek, štart z mesačného povrchu a návrat do zemskej atmosféry vo vysokej rýchlosti. Pôjde o jednu z „najzložitejších a najťažších čínskych vesmírnych misií“, uviedol vedec.

Čínsky prezident Si Ťin-pching by rád docielil to, aby sa jeho krajina stala svetovou veľmocou v prieskume vesmíru. „Trumpova administratíva nedávno vyjadrila želanie vrátiť sa na Mesiac. Aj naša krajina oznámilo niekoľko plánov na prieskum hlbokého vesmíru. Mesiac predstavuje prvý krok vo výprave ľudstva do hlbokého vesmíru,“ napísal v tejto súvislosti čínsky denník Veda a technika.

Čchang-e 5 je najnovším počinom čínskeho programu výskumu Mesiaca. V roku 2013 Čína dosiahla počas misie so sondou Čchang-e 3 a lunárnym vozidlom Nefritový králik prvé mäkké pristátie na prirodzenom spolupútnikovi Zeme od roku 1976. Do roku 2018 chce Peking vyslať sondu na odvrátenú stranu Mesiaca a do roku 2036 by rád dostal svoje astronautmi na mesačný povrch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #mesiac