NASA vyslala do vesmíru satelit Tess, ktorý bude hľadať nové planéty

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu vyslal do vesmíru satelit Tess - Transiting Exoplanet Survey Satellite - ktorý bude hľadať nové planéty mimo slnečnej sústavy. Z floridského Mysu Canaveral ho o 18.51 miestneho času (00.51 SELČ) vyniesla raketa spoločnosti SpaceX Falcon 9. Prvý stupeň rakety neskôr úspešne pristál na plošine v oceáne a NASA ho bude môcť využiť pri ďalšej misii.

20.04.2018 15:00
S-spacex tess, Nasa, vesmír, raketa Foto:
Družica Tess je navrhnutá na vyhľadávanie planét všetkých druhov.
debata

Satelit smeruje k svojej plánovanej predĺženej obežnej dráhe, ktorá siaha až po orbitu Mesiaca. K nemu by sa mala družica dostať 17. mája, pričom mesačná gravitácia by jej mala pomôcť udržať sa v správnej obežnej dráhe.

Misia Tess, ktorá je následníkom vesmírneho teleskopu Kepler, by mala trvať najmenej dva roky a družica by v tom čase mala preskenovať takmer 85 percent oblohy počnúc od najbližších a najjasnejších hviezd s cieľom nájsť a identifikovať akúkoľvek planétu, ktorá ich obieha. Satelit preskúma státisíce hviezd a predpokladá sa, že pri tom objaví tisícky exoplanét (planét, ktoré sa nachádzajú mimo našej slnečnej sústavy, pozn. SITA). Ako v tejto súvislosti uviedol správca riaditeľstva vedeckých misií v NASA Thomas Zurbuchen, keď bude známe, že existujú planéty, ktoré obiehajú okolo iných hviezd, „obloha bude ešte krajšia a stane sa viac úžasnou“.

Družica Tess je navrhnutá na vyhľadávanie planét všetkých druhov. Hlavným cieľom sú však tie, ktoré sa nachádzajú v obývateľnej zóne, kde nie je ani veľmi chladno, ani veľmi horúco. Satelit je 1,5 metra vysoký, 1,2 metra široký a váži 362 kilogramov. Vybavený je štyrmi širokouhlými fotoaparátmi so šošovkami s priemerom 10 centimetrov, ktoré sa spustia až po prelete okolo Mesiaca. Ako pripomína agentúra AP, misia je pomerne lacná. Stála 337 miliónov dolárov (v prepočte približne 272 miliónov eur).

Odborníci doteraz potvrdili existenciu vyše 3 700 exoplanét, pričom ďalších 4 500 vesmírnych telies sa nachádza na takzvanom zozname neoverených exoplanét. Spomínaný teleskop Kepler našiel viac ako 2 600 exoplanét, od Tess sa očakáva vyše dvojnásobný počet.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #satelit Tess #SpaceX Falcon