Vedci zaznamenali obrovský výbuch vo vesmíre

Predpokladajú, že explózia pochádza z čiernej diery v kope galaxií vzdialenej asi 390 miliónov svetelných rokov.

28.02.2020 08:56
ophiuchus labeled Foto:
Vedci zaznamenali dôkazy o obrovskom výbuchu vo vesmíre.
debata (23)

Vedci zaznamenali dôkazy o obrovskom výbuchu vo vesmíre, ktorý bol päťkrát silnejší, ako čokoľvek, čo dosiaľ pozorovali. Ako informovali, predpokladajú, že explózia pochádza z čiernej diery v kope galaxií vzdialenej asi 390 miliónov svetelných rokov. Erupcia bola taká silná, že po nej v kope galaxií Ophiuchus ostala obrovská ryha. Vedci svoje zistenia publikovali v magazíne The Astrophysical Journal.

Prvé náznaky o výbuchu pritom objavili už v roku 2016, keď si na snímkach z röntgenového observatória Chandra všimli neobvyklý zakrivený okraj kopy galaxií Ophiuchus. Erupciu však najprv vylúčili, vzhľadom na množstvo energie, ktoré by bolo potrebné na vytvorenie takej veľkej priehlbiny v plyne. Podľa astronómov je totiž taká veľká, že by sa do nej vošlo 15 našich galaxií Mliečna cesta.

Nové dáta z Murchison Widefield Array (MWA) v Austrálii a Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) v Indii však potvrdili predpoklady o obrovskom výbuchu.

„V istom zmysle je tento výbuch podobný tomu, ako erupcia vulkánu Saint Helens v roku 1980 odtrhla vrch hory,“ vyjadrila sa Simona Giacintucci z Námorného výskumného laboratória Spojených štátov vo Washingtone, ktorá bola vedúcou autorkou štúdie.

Na lepšie pochopenie toho, čo sa stalo, sú však podľa odborníkov potrebné ďalšie pozorovania.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #galaxia #explózia #čierna diera