Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley sú na palube ISS

Kapsula Crew Dragon sa úspešne pripojila k ISS. Oficálne sa tak stalo o 16:16 nášho času, keď boli Crew Dragon a ISS nad hranicou medzi severnou Čínou a Mongolskom. Posádka ISS aj riadiace stredisko privítalo astronautov na stanici, astronauti vstúpili na "pôdu" ISS.

30.05.2020 14:03 , aktualizované: 31.05.2020 19:30
issdragon Foto:
debata (1908)

Pevné prichytenie kapsule je dokončené. Crew Dragon je pripojený k ISS. Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley vstúpili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Začali tak písať novú kapitolu kozmických letov. Ide o prvú posádku, ktorá po deviatich rokoch štartovala z amerického územia a ktorú do vesmíru vyniesla súkromná spoločnosť Space X miliardára a vizionára Elona Muska.

Novú dvojicu privítala trojčlenná posádka, ktorú tvoria americký veliteľ Christopher Cassidy a ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Let prebiehal bez problémov. Pri približovaní sa k vesmírnej stanici ISS si Doug Hurley vyskúšal aj manuálne ovládanie lode. Pripojenie ale prebehlo autonómne a bez problémov. Keď sa kapsula nachádzala len niekoľko metrov od ISS, pohybovala sa rýchlosťou 10 centimetrov za sekundu.

Deväťročná závislosť USA na ruských lodiach Sojuz pri preprave medzi Zemou a Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS) je tak prelomená.

Hurley a Behnken sa vrátili aj k tradícii pomenovávania kozmickej lode. Ich Dragon dostal názov „Capsule Endeavour“ (Úsilie). Táto tradícia siaha až do programu raketoplánu Mercury zo začiatku 60. rokov minulého storočia. Hurley to vysvetlil: „Vybrali sme si Endeavour z niekoľkých dôvodov: Jedným z dôvodov je neuveriteľné úsilie, ktoré Nasa, SpaceX a USA začali vyvíjať od konca programu letov raketoplánov v roku 2011. Ďalší dôvod je trochu osobnejší, pre Boba aj mňa. Obaja sme absolvovali prvé lety v raketopláne Endeavour a pre nás to znamenalo veľa, preto pokračujeme v tomto mene.“

Raketoplán Endeavour, ktorý pred deviatimi rokmi odišiel do dôchodku so zvyškom flotily raketoplánov NASA, bol pomenovaný po výskumnej lodi HMS Endeavour, ktorej velil britský prieskumník James Cook na svojej ceste do Austrálie a na Nový Zéland koncom 18. storočia.

Behnken a Hurley na ISS zostanú jeden až štyri mesiace, vrátiť na Zem by sa mali najneskôr v septembri.

Prvý raz po deviatich rokoch od konca programu raketoplánov odštartovala v sobotu o 21:23 nášho času z územia Spojených štátov do kozmu loď s ľudskou posádkou. Dvojica astronautov letia na palube plavidla Crew Dragon, ktoré rovnako, ako nosnú raketu Falcon 9 vyvinula a prevádzkuje súkromná spoločnosť SpaceX. Táto firma, ktorú založil miliardár a vizionár Elon Musk, sa tak stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá dopravila posádku na obežnú dráhu okolo Zeme a ktorá s ňou letí k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)

Dve a po minúty po štarte sa od nosiča Falcon 9 odpútal prvý stupeň, ktorý potom úspešne pristál na palube Of Course I Still Love You v Atlantickom oceáne. Prvé stupne SpaceX využíva k opätovným štartom.

Po odpojení prvého stupňa prevzal prácu druhý raketový stupeň, od ktorého sa po približne šiestich minútach loď odpútala. Od tohto okamihu sa o ďalší let k ISS stará už výhradne loď Crew Dragon.

Bekhen a Hurley budú tak prvými astronautmi, ktorí od roku 2011 odštartujú do vesmíru z amerického územia. Pred desiatimi rokmi totiž skončila životnosť raketoplánov a vtedajší prezident Barack Obama vesmírny program zoškrtal. A tak Američania roky platili Rusku 85 miliónov dolárov za sedadlo v nosnej rakete Sojuz.

NASA túto udalosť označil ako Launch America (Štart Amerika). Historickým prvkom misie je ale to, že do vesmíru dostane ľudskú posádku prvý raz súkromný dopravca. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patria spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

Štart rakety Falcon 9 s loďou Crew Dragon bol naplánovaný na stredu (27. mája), ale približne 17 minút pred štartom bol odpočet pozastavený pre zlé počasie.

Crew Dragon nie je jediná loď, vďaka ktorej sa Američania v programe pilotovaných letov zbavia závislosti na Rusku. Spoločnosť Boeing tento rok pripravuje prvý testovací let svojej lode CTS-100 Starliner s posádkou. Popri tom americká spoločnosť Lockheed Martin a európsky Airbus vyvíjajú pre NASA ďalšiu kozmickú loď Orion.

Spoločnosť SpaceX už teraz pripravuje novú loď nazvanú Starship, s ktorou chce kolonizovať Mars. Kozmické plavidlo by malo byť schopné prepraviť až stovku cestujúcich.

Ako by mala vyzerať cesta k ISS

Animácia od SpaceX ukazuje, ako celá misia, v ideálnom prípade prebehne.
  • Ak by všetko prebehlo podľa plánu, vydá sa Falcon 9 s pilotovanou loďou Crew Dragon na svoju cestu severovýchodným smerom od Mysu Canaveral.
  • 58 sekúnd po štarte sa raketa dostane do momentu, kedy bude musieť prekonať najväčšie mechanické zaťaženie.
  • Následne vystúpa až do bodu, kedy sa vypne jej prvý stupeň – 2 minúty a 33 sekúnd po štarte. Počas ďalších troch sekúnd sa prvý stupeň Falconu 9 oddelí a pristane na morskej plošine.
  • Približne osem sekúnd stroj poleži zotrvačnosťou, kým sa spustia motory druhého stupňa. Tie by mali raketu poháňať niekoľko minút, aby sa po 12 minútach od štartu spolu s ostatnými stupňami rakety oddelili od lode. Tá by sa už mala spoliehať len na vlastné motory a už by mala byť vo vesmíre.
  • Let na orbite je rozdelený na niekoľko častí. Začne sa priblížením s pomocou zážehu motorov lode k miestu, kde je ISS, aby sa následne zrovnala rýchlosť lode s rýchlosťou stanice. Príde rad na približovacia časť a dokovanie. Potom už bude môcť posádka otvoriť poklop a vstúpiť na palubu ISS.
  • Celá misia skončí v Atlantickom oceáne, na hladinu ktorého Crew Dragon „dosadne“ na padákoch.
  • V prípade, ak by sa počas štartu niečo nepodarilo, kapsula Crew Dragon dokáže vykonať manéver podobný katapultovaniu, ktorý je navrhnutý tak, aby zachránil posádku. Tak, ako už pri SpaceX býva zvykom, raketa Falcon 9 sa po vynesení kapsule na obežnú dráhu vráti späť na Zem v jednom kuse, aby mohla byť využitá na ďalšie misie.
Astronauti NASA Douglas Hurley (vľavo) a Robert...
Raketa SpaceX Falcon 9  s vesmírnou loďou Crew...
+6Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken.

Astronauti so štýlom

Astronauti v špeciálne vyrobených štýlových... Foto: spacex.com
astro Astronauti v špeciálne vyrobených štýlových kombinézach.

Historická udalosť prvého letu do vesmíru pod taktovkou súkromnej spoločnosti musí mať štýl.

Dvojica astronautov je oblečená v bielych kombinézach s čiernym prúžkom a k elegantnej kozmickej lodi ich odvezie nemenej luxusné a elegantné auto Tesla.

S nápadom zladiť obleky s autom aj loďou prišiel zakladateľ Tesly aj SpaceX Elon Musk, ktorý je veľkým fanúšikom science-fiction aj okázalého prepychu.

„Je to naozaj parádne a myslím si, že najlepšie to povedal môj desaťročný syn, ktorý mi povedal, že som teraz naozaj ‚cool‘,“ uviedol Doug Hurley. SpaceX podľa neho na vonkajšom dizajne lode nijako nešetril. „A rovnako usilovne pracovali aj na tom, aby všetko perfektne pracovalo aj vo vnútri,“ dodáva astronaut.

Obleky ušili astronautom na mieru. Pri ich vývoji bola na prvom mieste bezpečnosť, ale snaha ohromiť bola v tesnom závese, poznamenáva AP.

„Je dôležité, aby boli obleky pohodlné a tiež inšpiratívne,“ uvádza riaditeľ misie Benji Reed. „Najmä sme ich ale navrhli tak, aby bola posádka v bezpečí,“ dodáva.

Američania pri svojich vlastných misiách používali vrecovité ostro oranžové obleky, ktoré okrem astronautov preslávili aj filmy ako Armageddon alebo Vesmírni kovboji. „Aj tieto kombinézy mali svoj vlastný šarm,“ konštatoval Robert Behnken. On i Hurley si ich obliekli dvakrát pri predchádzajúcich misiách.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #astronauti #kozmonauti #Elon Musk #Space X #raketoplán #Crew Dragon