Američanom zagratulovali aj z Roskosmosu

Ruská kozmická agentúra Roskosmos zablahoželala Spojeným štátom a súkromnej ​​americkej spoločnosti SpaceX za úspešný pilotovaný let k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

01.06.2020 09:11
nasa Foto:
Robert Behnken a Douglas Hurley.
debata (53)

„To, čo sa stalo, sa malo stať už dávno. Teraz to nie sú len Rusi, kto lieta k ISS, ale tiež Američania. To je báječné!“ napísal na twitteri hovorca Roskosmosu Vladimir Ustimenko. Zároveň dodal, že hystériu vyvolanú úspešným štartom rakety Falcon 9 s loďou Crew Dragon je ťažké pochopiť.

Trump, ktorý sobotňajší štart sledoval priamo v kozmodróme na floridskom myse Canaveral, vyhlásil, že USA získali späť svoje miesto svetového vodcu vo vesmíre a že sa už nemusia spoliehať na milosti od cudzích krajín. Povedal tiež, že Spojené štáty čoskoro budú mať tie najlepšie zbrane histórie, aké si možno len predstaviť.

Od konca programu raketoplánov v roku 2011 sa americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) spoliehal v doprave astronautov do kozmu na ruské lode Sojuz. Roskosmos za to od Američanov získaval značné finančné prostriedky. Miesto pre jedného astronauta v Sojuze v plánovanom jesennom lete príde NASA na viac ako 90 miliónov dolárov.

Šéfovi NASA Jimovi Bridenstineovi cez twitter zagratuloval jeho náprotivok z Roskomosu Dmitrij Rogozin. „Bravo! Viem, ako si dychtil, aby sa táto veľká udalosť stala úspechom,“ napísal Rogozin.

Rogozin tiež vyhlásil, že oceňuje vtip zakladateľa SpaceX Elon Muska, ktorý po úspešnom štarte Crew Dragonu vyhlásil, že trampolína funguje. Musk týmto žartovným výrokom reagoval na Rogozinove slová z roku 2014. Rogozin vtedy ešte ako podpredseda ruskej vlády akoby žartom komentoval americké sankcie namierené proti ruskému kozmickému priemyslu. Navrhol Spojeným štátom, aby svojich astronautov dopravovali na ISS trampolínou.

K budúcnosti ruského dobývania kozmu Ustimenko povedal, že Rusko sa tento rok chystá vyskúšať dve nové rakety a že v budúcom roku spustí lunárny program. „Bude to zaujímavé,“ uviedol.

Na Mesiac sa chystajú tiež Američania, ktorí sú doteraz jedinou krajinou, ktorej sa podarilo vyslať na lunárny povrch posádku. Cesta k Mesiacu sa pre USA má stať odrazovým mostíkom k letom na Mars.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #astronauti #Elon Musk #SpaceX #Roskosmos #kozmonautika