Prvý pobyt astronautov na Mesiaci po 50 rokoch potrvá 6,5 dňa

Americkí astronauti by pri prvej misii s pristátím na Mesiaci po viac ako 50 rokoch mali v roku 2024 stráviť na lunárnom povrchu šesť a pol dňa.

05.07.2020 06:50
mesiac Foto:
debata (51)

To je takmer dvojnásobok najdlhších pobytov astronautov pri niekdajších výpravách v rámci programu Apollo. Podľa serveru Space.com to povedala Lindsay Aitchisonová, inžinierka americkej vesmírnej agentúry NASA pracujúca na vývoji nových skafandrov.

Dvaja astronauti NASA – predpokladá sa, že pôjde o muža a ženu – by podľa plánov mali uskutočniť asi štyri „prechádzky“ po mesačnom povrchu. Každá z nich má trvať zhruba šesť hodín, teda čas typický pre pracovné smeny v otvorenom kozme posádok Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), uviedla ďalej Aitchisonová.

Pri prvej misii na Mesiaci v rámci nového programu Artemis 3 budú musieť astronauti podľa inžinierky „šliapať po svojich“. NASA predpokladá, že väčšie vozítko bude mať na prirodzenej obežnici Zeme v najlepšom prípade až pri druhej misii. „Budeme sa musieť spoliehať len na posádku a na to, koľko toho prejde,“ poznamenala Aitchisonová.

NASA podľa nej počíta s tým, že astronauti budú schopní pri každej okružnej ceste na mesačnom povrchu prekonať vzdialenosť približne 16 kilometrov. Space.com pripomenul, že Neil Armstrong a Buzz Aldrin pri misii Apollo 11 prešli za dve a pol hodiny približne kilometer.

Limitujúcim faktorom pre nový prieskum Mesiaca je schopnosť skafandrov udržať astronautov v bezpečí. Misia Apollo pristávala v rovníkovej oblasti, ale misia programu Artemis zamieri na úplne nové miesto, do oblasti južného pólu, kde extrémne nízke teploty môžu byť pre skafandre problémom.

Južný pól Mesiaca je veľmi lákavý, pretože vedci potvrdili, že v tamojších hlbokých kráteroch, kam nikdy nedopadá priame slnečné svetlo, sa pod povrchom skrýva vodný ľad. Budúci prieskumníci dúfajú, že takýto ľad môže byť ťažený a spracovávaný na pitnú vodu alebo raketové palivo. To by uľahčilo ambicióznejšie misie vo vesmíre.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #kozmonauti #Artemis