Astronómovia sa snažia vysvetliť zmiznutie veľkej hviezdy

Hviezdu môže zakrývať prach, no mohla sa z nej stať aj čierna diera.

02.07.2020 07:16
debata (14)

Astronómovia sa pokúšajú vysvetliť zmiznutie vzdialenej masívnej hviezdy, ktorá bola predmetom ich pozorovaní. Ako uvádzajú v štúdii, ktorá vyšla v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, jej zmiznutie by mohlo byť dôsledkom premeny na čiernu dieru alebo ju zakrýva prach. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Zmiznuté teleso je, respektíve bola, žiarivá modrá premenná hviezda, 2,5-miliónkrát jasnejšia ako Slnko. Takéto hviezdy sú nestabilné a príležitostne vykazujú dramatické zmeny jasnosti. Obrovská hviezda sa nachádza v Kinmanovej trpasličej galaxii v súhvezdí Vodnára, 75 miliónov svetelných rokov od Zeme. Keďže je galaxia taká vzdialená, astronómovia nevidia jednotlivé hviezdy, ale dokážu zachytiť znaky niektorých z nich.

V rokoch 2001 – 2011 sa výskumu masívnej hviezdy venovalo viacero vedeckých tímov, ktoré sa zhodli, že je v neskorom štádiu vývoja. Vlani tím Andrewa Allana z Trinity College v írskom Dubline prostredníctvom ďalekohľadu VLT (Very Large Telescop) Európskeho južného observatória (ESO) v Čile sledoval Kinmanovu trpasličiu galaxiu s tým, že chcel o masívnej hviezde zistiť viac, no už nenašiel žiadne jej charakteristické znaky. „Prekvapilo nás, keď sme zistili, že hviezda zmizla. Bolo by veľmi nezvyčajné, aby takáto masívna hviezda zmizla bez jasnej explózie supernovy,“ skonštatoval Allan.

Staršie pozorovania naznačujú, že hviezda zažila obrovské erupcie, ktoré spôsobujú stratu materiálu a dramatické poklesy jasnosti. Vedci predpokladajú, že tieto erupcie prestali niekedy po roku 2011.

Na základe pozorovaní a modelov astronómovia dospeli k dvom vysvetleniam zmiznutia hviezdy a neprítomnosti supernovy. Prvou je, že erupcie viedli k zmene hviezdy na menej jasnú, pričom by ju tiež mohol z časti zakrývať prach. Ďalšou je, že možno nastal kolaps hviezdy do čiernej diery bez explózie supernovy. Ak by to bola pravda, bolo by to podľa Allana po prvý raz, čo sa podarilo zaznamenať takýto koniec masívnej hviezdy.

Na potvrdenie osudu spomínanej hviezdy sú potrebné ďalšie pozorovania.

14 debata chyba