Na júlovej oblohe "hviezdi" kométa Neowise

Počas svitania je možné pozorovať kométu C/2020 F3 (Neowise). Ak ju pozorujete ďalekohľadom vidieť môžete aj jej chvost.

07.07.2020 19:18
NEOWISE Foto:
Kométa Neowise nad Ďumbierom - najvyšším vrchom Nízkych Tatier s nádhernými mezosferickými nočnými svietiacimi oblakmi.
debata

Čoskoro sa kométa objaví aj na nočnej oblohe, kde by mala byť ľahko viditeľná voľným okom. Teraz sa nachádza v súhvezdí Povozníka a do konca mesiaca preletí až do Veľkej Medvedice. Ideálne podmienky na pozorovanie kométy budú v druhej polovici mesiaca.

„Jej presný názov znie C/2020 F3 Neowise. Kométa prešla veľkou skúškou a svoj prelet perihéliom prežila. Pre pozemských pozorovateľov to znamená to, že už nič nebráni tomu, aby sa stala najjasnejšou kométou za posledných 13 rokov,“ hovorí Tomáš Slovinský, astrofotograf a popularizátor astronómie.

Kométa je viditeľná voľným okom, dokonca s jej nádherným chvostom. „Kométa sa stala populárnym objektom oblohy v roku 2020. Kde a ako ju pozorovať? Nepotrebujeme k tomu žiaden špeciálny ďalekohľad. Voľným okom ju uvidíte aj bez toho, aby ste disponovali odbornými pozorovacími schopnosťami. Dôležité je však dobré počasie a vedieť kedy a kam sa pozerať,“ vraví Slovinský.

Od 8. júla bude viditeľná na večernej oblohe po západe Slnka na severozápade. „Ideálne ju ale bude možné vidieť nadránom, okolo 2–3 hodiny. Od 10. júla sa stáva kométa cirkumpolárnym objektom, a teda z našich končín nezapadne za obzor. To znamená, že sa ňou budeme môcť kochať celú noc. Na oblohe ju hľadajme od severozápadu po severovýchod nízko nad obzorom. Zo súhvezdia Povozník v priebehu júla poputuje do súhvezdia Veľkej Medvedice s ikonickým Veľkým vozom. Bude teda veľmi ľahké ju nájsť,“ približuje Tomáš Slovinský. Maximum svojej jasnosti dosiahne v druhej polovici júla. Na nočnej oblohe však bude viditeľná i začiaktom augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Kométa #obloha