Roskosmos: Z ISS uniká viac vzduchu, posádka nie je ohrozená

Z ruského modulu Zvezda Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) uniká vzduch vo väčšom ako normatívnom množstve a zrejme bude potrebné dopraviť na orbitálny komplex dodatočný kyslík.

29.09.2020 19:48
ISS, Medzinárodná vesmírna stanica, vesmír Foto: ,
Medzinárodná vesmírna stanica.
debata (2)

Televíznu stanicu Rossija-24 to dnes povedal Sergej Krikaljov, výkonný riaditeľ pilotovaných programov ruskej kozmickej agentúry Roskosmos. Podľa Roskosmosu terajšia trojčlenná posádka ISS nie je ohrozená.

„Tieto úniky sú normálne a predvídateľné. Iná vec je, že to, čo sa u nás teraz deje, je viac ako normatívny únik. A prirodzene, ak trvá dlhšie, bude to vyžadovať dodávku ďalšieho vzduchu na stanicu,“ povedal televízii Krikaljov.

V auguste agentúra TASS s odvolaním sa na informovaný zdroj napísala, že rusko-americká posádka pátra po mieste, ktorým z ISS uniká vzduch. Únik zaznamenali palubné prístroje ruskej časti komplexu sledujúce zmeny v obsahu dusíka, kyslíka a oxidu uhličitého v ovzduší stanice. Posádka vtedy na tri dni prešla do ruskej časti, aby bolo možné skontrolovať tlak v moduloch americkej sekcie. Od 25. do 28. augusta sa potom posádka pri pátraní po miestu úniku opätovne izolovala v ruskej časti.

V Roskosmose dnes agentúre TASS povedali, že kozmonauti našli miesto, ktorým z ISS vzduch uniká. Nachádza sa v ruskom module Zvezda. Život a zdravie posádky však nič neohrozuje, uviedla ruská kozmická agentúra a uistila, že hermetickosť modulu bude v nasledujúcich dňoch obnovená.

Posádku vesmírnej stanice teraz tvoria ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonauti #vzduch #Roskosmos