Rover NASA Perseverance bude z Marsu posielať obrázky, ale aj zvuk

Ďalšia robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Perseverance, ktoré sa má na Marse pridať ku svojim starším "kolegom" 18. februára, bude na červenej planéte zbierať nielen obrázky a vzorky povrchu.

22.01.2021 06:00
Perseverance Foto:
debata (4)

Medzi dátami, ktoré pošle na Zemi môžu byť tiež zvukové záznamy, informovalo Laboratórium tryskového pohonu (JPL) NASA, ktoré misiu Perseverance riadi.

Perseverance má systém tvorený 23 kamerami, ktoré budú na Marse zhotovovať najrôznejšie zábery. Sedem z nich má napríklad snímať vstup do marťanskej atmosféry, zostup a pristátie. K výbave ale patrí aj pár mikrofónov. Tie, ak všetko pôjde podľa plánu, poskytnú historický zvukový záznam príletu a pristátia na Marse, rovnako ako zvuky roveru pri práci, zvuk vetra a ďalší okolitý hluk.

Na susednej planéte však mnoho vecí znie inak ako na Zemi, upozornila JPL. Je to preto, že atmosféra na povrchu Marsu má len percento hustoty zemskej atmosféry a má iné zloženie, čo ovplyvňuje vydávanie a šírenie zvuku. NASA na svojej stránke poskytuje možnosť počuť niektoré zvuky známe na Zemi – ako vtáčí spev v hlučnom veľkomeste, zvonček bicykla či morské vlny – a porovnať ich s tým, ako by podľa názoru vedcov zneli na Marse.

Foto: nasa/JPL
Perseverancex

Program Perseverance zahŕňa predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného, ​​života na Marse. K úlohám automatického výskumníka ale patrí aj charakterizovať klímu a geológiu planéty a zbierať vzorky hornín a prachu, ktoré by niekedy v budúcnosti mali byť prepravené na Zem. Cieľom expedície je tiež pripraviť cestu pre výpravu ľudí na Mars.

K naplneniu uvedených zámerov je robotický výskumník vybavený množstvom nových prístrojov a zariadení. S využitím niektorých z nich, ak sa pri práci Perseverance osvedčí, sa počíta aj pre prípadné budúce ľudské výpravy na Mars. Takou novinkou je napríklad malá robotická helikoptéra Ingenuity, ktorá je prvým vrtuľníkom, ktorý by mal v riedkej atmosfére skúmať okolie vozítka, a to vždy len niekoľko minút.

V súčasnosti na Marse bádajú dve robotické zariadenia NASA – vozítko Curiosity (od roku 2012) a stacionárna sonda InSight (od roku 2018). Prieskum Marsu z obežnej dráhy zároveň vykonáva šesť sond, z toho tri vyslal NASA. Európska vesmírna agentúra (ESA) má u Marse dve sondy, z ktorých jedna je jej spoločný projekt s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos. Jednu sondu má na obežnej dráhe Marsu aj India.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #mars #NASA #červená planéta