Astronómovia nenašli mimozemskú inteligenciu vo vesmíre, zachytili ale neutrónové hviezdy

Vedcom z projektu Breakthrough Listen sa naďalej nedarí potvrdiť existenciu mimozemskej inteligencie vo vesmíre, podarilo sa im však zaznamenať tzv. magnetary, teda neutrónové hviezdy s extrémne silným magnetickým poľom.

05.05.2021 18:15
milky way Foto:
debata (21)

Uvádza sa to v nedávno zverejnenej predbežnej správe vedeckého projektu hľadajúceho mimozemskú inteligenciu v oblasti galaktického jadra. Výskum vznikol na pôde Kalifornskej univerzity v Berkeley a podieľajú sa na ňom odborníci z viacerých krajín.

Astronómovia pátrali po rádiových signáloch, ktoré by mohli pochádzať od vyspelých mimozemských civilizácií. Výskum, ktorý by mal trvať desať rokov, zatiaľ nepriniesol dôkaz o tom, že by vo vesmíre mohla existovať technologicky vyspelá civilizácia porovnateľná s ľudstvom.

zem Čítajte aj Podľa vedeckej simulácie hroziacej zrážke s planétkou jadrová bomba nezabráni

„Výskum sa má sústrediť na vyhľadávanie dôkazov, ktoré by potvrdzovali existenciu tzv. technosignatúr, teda stôp, ktoré by nepriamo dokazovali existenciu mimozemskej inteligencie,“ píše sa v štúdii.

V rámci výskumu vedci použili rádioteleskop Green Bank v Západnej Virgínii a rádioteleskop CSIRO v Austrálii, pričom zhromaždili približne 600 hodín rádiových pozorovaní. Skúmaniu podrobili oblasť galaktického jadra (Mliečnej cesty), kde sa nachádza približne 60 miliónov hviezd. Vedci pátrali iba po pravidelných rádiových signáloch.

slnko Čítajte aj Slovenskí vedci: Slnko je v polovici svojho života

Projekt Breaktrough Listen sa zameriava na hľadanie mimozemskej inteligencie vo vesmíre. Na výskum, ktorý sa začal v januári 2016, bolo vyčlenených 100 miliónov dolárov. Medzi zakladateľov projektu patrí rusko-izraelský miliardár Jurij Milner, ktorý informoval o projekte v priestoroch londýnskej Kráľovskej spoločnosti 20. júla 2015 pri príležitosti 46. výročia pristátia Apolla 11 na Mesiaci. Pri zrode projektu stál aj fyzik Stephen Hawking, ktorý zomrel o tri roky neskôr.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #výskum #mimozemské civilizácie #civilizácie