Na Marse pristála čínska sonda s roverom

Na Marse v sobotu nadránom po prvý raz pristála čínska bezposádková sonda. Informovali o tom agentúry AP a AFP s odvolaním sa na štátne médiá.

15.05.2021 06:00
Čína, Mars, rover Foto: ,
Čínsky vesmírny rover na výstave venovanej misii na Mars v Pekingu.
debata (7)

O úspešnom pristátí prvého čínskeho diaľkovo ovládaného vozidla (rovera) na červenej planéte informovala štátna televízia CCTV, ako aj čínska tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na Čínsku národnú vesmírnu agentúru (CNSA).

Po Spojených štátoch sa tak Čína stala len druhým štátom, ktorému sa na povrch Marsu podarilo dostať svoje robotické vozidlo, približuje britská stanica BBC.

Úlohou čínskej sondy bude počas nasledujúcich troch mesiacov skúmať povrch Marsu, ako aj horniny do hĺbky 100 metrov a atmosféru planéty, približuje AFP.

Vo februári sa po takmer sedemmesačnom lete dostala na obežnú dráhu Marsu bezposádková čínska kozmická loď Tchien-wen-1. Jej súčasťami boli 240-kilogramový pristávací modul a spomínaný rover.

Na povrchu červenej planéty už pristálo vo februári americké robotické vozidlo s názvom Perseverance (Vytrvalosť). Súčasťou technického vybavenia sondy je aj malá helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť).

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mars