NASA vyšle na Venušu dve vesmírne misie, DaVinci+ a Veritas

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ohlásil dve nové misie, ktorých cieľom bude výskum Venuše.

13.06.2021 06:00
debata (1)

Misie s názvom DaVinci+ a Veritas budú prvými cestami na túto planétu za viac než 30 uplynulých rokov, informovala tlačová agentúra DPA.

Misia DaVinci+ bude analyzovať atmosféru planéty, zatiaľ čo Veritas má zmapovať jej povrch, tvrdí NASA. Dvojica misií na Venušu, najbližšieho planetárneho suseda Zeme, je naplánovaná na roky 2028–2030 ako súčasť vesmírneho programu Discovery. Rozpočet na každú z misií je približne pol miliardy dolárov.

Blue Origin New Shepard Separation Earth View Čítajte aj Najbohatší muž sveta Jeff Bezos poletí v júli do vesmíru

„Cieľom týchto misií je lepšie pochopiť, ako sa z Venuše stal svet podobný peklu, keď má toľko ďalších charakteristík podobných tým našim a mohol to byť prvý obývateľný svet v slnečnej sústave s oceánom a zemským podnebím,“ uvádza sa vo vyhlásení NASA.

„Pomocou špičkových technológií, ktoré sme vyvinuli a zdokonalili počas mnohých rokov misií a technologických programov, spúšťame novú fázu výskumu Venuše. Naše ciele sú veľké nejde len o lepšie pochopenie evolúcie planét a obývateľnosti našej vlastnej slnečnej sústavy, ale aj o rozšírenie poznatkov o exoplanétach, čo je pre NASA nová vzrušujúca oblasť výskumu,“ uviedol spolupracovník NASA pre vedu Thomas Zurbuchen.

slnko zatmenie Čítajte aj Čiastočné zatmenie Slnka? Uvidíme ho aj u nás

Posledná kozmická sonda, ktorá sa dostala na Venušu, bol v roku 1990 Magellan, dopĺňa stanica BBC. Venuša je druhou planétou od Slnka a zároveň najteplejšou planétou slnečnej sústavy; jej povrch dosahuje 500 stupňov Celzia, čo stačí na roztopenie olova.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #výskum #misia #venuša