Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba dosiahol cieľ – 1,5 milióna km od Zeme

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba dosiahol v pondelok svoj cieľ vo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme. S odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) o tom informovala agentúra AP.

24.01.2022 21:47
james webb telescope Foto:
debata (9)

Zo Zeme ho vyniesla nosná raketa Ariane 5, ktorá odštartovala z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane na Vianoce. Ako uviedla agentúra AFP, v pondelok o približne 20.00 h SEČ zapol ďalekohľad na päť minút trysky, aby dosiahol druhý libračný bod. V tejto polohe sa vyrovnávajú gravitačné sily Zeme a Slnka.

Potrebné je ešte dôkladne nastaviť zrkadlá a dostatočne vychladiť infračervené detektory na tomto sedemtonovom teleskope, ktorého celková hodnota dosahuje desať miliárd dolárov. Fungovať by mal začať v júni.

Ako uvádza NASA, Webbov ďalekohľad umožní astronómom nahliadnuť do minulosti vesmíru, a to iba sto miliónov rokov od predpokladaného „veľkého tresku“. Teleskop bude skúmať aj atmosféru vzdialených vesmírnych telies a hľadať tam známky života.

Vesmírny ďalekohľad sa bude nachádzať vždy na nočnej strane Zeme, aby tak ostali jeho infračervené detektory čo najchladnejšie. Od Zeme je štyrikrát ďalej než Mesiac.

Webbov teleskop má byť nástupcom Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu, ktorý sa nachádza na orbite vo výške približne 500 kilometrov a už si vyžaduje opravy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #NASA #JPL #James Webb telescop