Máte bystré oko? Pozrite si prelet ISS pred Slnkom

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným. A v posledný júnový deň bolo šťastie dopriate Petrovi Dolinskému zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Podarilo sa mu zachytiť prelet Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pred Slnkom. Máte bystré oko aj vy? Zbadáte ju?

02.07.2022 10:37
debata (2)

VIDEO: Prelet ISS pred Slnkom. Sledujte objekt vpravo.

„V posledný júnový deň nastala predpoveď, ktorá sa týkala prechodu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pred slnečným diskom. Zhodou okolností úkaz mal nastať aj v mieste bydliska nášho kolegu Petra Dolinského. Ten neváhal a rozložil si potrebnú techniku tak, aby mohol nadchádzajúci úkaz čo možno najvernejšie zaznamenať,“ píše na svojej Facebookovej stránke Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.

ISS niekedy, na rôznych zemepisných polohách, prelietava pred Slnkom alebo Mesiacom, a práve to sú tie krásne zážitky a snímky, ktoré každý astronóm veľmi rád zaznamená. Vedu to dopredu neposunie, lenže je to taký okamih, ktorý aj skúseným astronómom napovie, že je o čo bojovať. ISS ako rádovo bližšie teleso preletí pred Slnkom alebo Mesiacom a vieme, že tam je, že tam pracujú ľudia, že nás posúvajú vpred, že skúmajú vesmír okolo nás z plných síl.

„Je prirodzenou vlastnosťou oblakov, že pokiaľ sa nejaký astronóm snaží niečo zaznamenať, tak sa mu v inkriminovaný okamih "postavia“ pred sledovaný objekt. Peter Dolinský si ráno 30. júna skutočne pripravil pomerne vyspelú pozorovaciu techniku. A oblaky nesklamali. Čas T sa blížil a pred Slnko sa dostal úzky dlhý oblak. Nič sa nedalo robiť, iba trpezlivo čakať. To, že na svete sú možné aj zázraky sa presvedčil v okamihu, keď 3 sekundy (sic!) pred úkazom prišla diera v oblačnosti, úkaz sa podarilo zaznamenať a 20 sekúnd po ňom bolo opäť všetko zaoblačené," uvádza hvezdáreň.

Preto aj na snímke, ktorá si zaslúži pomenovanie „Nádej umiera posledná“ vidno chmáry, ktoré ešte obklopujú slnečný disk na oblohe, lenže úkaz je zaznamenaný. Záber je poskladaný z videosekvencie, ktorá nám ukazuje, ako prelietala ISS pred Slnkom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #ISS