Sonda NASA sa úspešne zrazila s ateroidom. Bol to test obrany Zeme

Desať mesiacov od štartu z Vandenbergovej základne amerických vesmírnych síl v Kalifornii sonda DART sa v noci plánovane zrazila s mesiacom planétky Didymos. Či a ako ovplynil jeho dráhu, to sa dozvieme o niekoľko dni či týždňov

26.09.2022 18:38 , aktualizované: 27.09.2022 12:33
19-04585 dartpostervert Foto:
debata

Cieľom robotickej samovražednej misie je otestovať, či je možné týmto spôsobom ovplyvniť trajektóriu telies potenciálne nebezpečných pre Zem. Malý vesmírny objekt, v priemere merajúci 170 metrov, ale pre našu planétu nebezpečenstvo nepredstavuje, uvádzajú vedci.

Kubický aparát DART, ktorý je veľký asi ako predajný automat, od novembra minulého roka mieril k binárnemu systému planétky Didymos. Priamym cieľom bol mesiac Dimorphos, ktorý obieha okolo Didymosu veľkého v priemere 780 metrov. Sonda do neho vletela rýchlosťou 6,6 kilometra za sekundu, čím by mala pozmeniť jeho obežnú dráhu, a tým aj ovplyvniť trajektóriu celej dvojplanetky. Je to prvýkrát, kedy vedci testujú scenár inak známy len z katastrofických filmov a pokúšajú sa zmeniť dráhu vesmírneho telesa.

Náraz bolo možné sledovať v priamom prenose.

Planétka s mesiacom sa v tej chvíli nachádzali 11 miliónov kilometrov od Zeme.

Tím NASA očakáva, že obežnú dráhu Dimorphosu skráti o desať minút. Za úspech by ale považoval aspoň 73 sekúnd – to by preukázalo, že náraz ľudstvom vyslaného stroja je dobrou stratégiou pre vychýlenie trajektórie planétky na kolíznom kurze so Zemou.

Sondu DART na ceste riadili odborníci americkej vesmírnej agentúry NASA, posledných niekoľko hodín letu však opraty prevezme automatický navigačný systém na palube.

O náraze Zem informuje malý satelit LICIA, ktorý sa včas oddelil a ktorého úlohou je zachytiť a späť na našu planétu vyslať snímky kolízie. Finálne okamihy sondy DART zaznamená aj jej kamera, zábery diváci uvidia v živom prenose. Samotný výsledok testu zistia až v októbri odborníci, ktorí budú odchýlky v trajektórii planétky a jej mesiaca sledovať teleskopy zo Zeme.

Čo do veľkosti sú planétka aj jej mesiac trpaslíkmi v porovnaní s telesom, ktoré pred zhruba 66 miliónmi rokov dopadlo do dnešného Mexického zálivu, zanechalo za sebou veľký kráter a podľa vedcov zahubilo tri štvrtiny vtedajšej fauny a flóry na Zemi.

Menšie planétky sú ale vo vesmíre oveľa častejšie a podľa vedcov je tak pravdepodobnejšie, že by našu planétu ohrozili práve ony. Didymos a Dimorphos sú preto vzhľadom na svoju veľkosť vhodnými testovacími objektmi. Pre testovaciu misiu s rozpočtom asi 330 miliónov dolárov ich vedci vybrali aj kvôli ich relatívne malej vzdialenosti od Zeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #asteroid #planétka #Didymos