Astronómovia objavili jednu z najväčších supermasívnych čiernych dier. Prvýkrát pomocou gravitačných šošoviek

Astronómovia vo Veľkej Británii objavili supermasívnu čiernu dieru s hmotnosťou asi tridsať miliárd krát väčšou ako Slnko.

02.04.2023 06:00
čierna diera Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Je to jeden z najmasívnejších objektov svojho druhu, ktorý vedci nepriamo pozorovali, napísal spravodajský portál čt24. Výsledky boli publikované v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Táto konkrétna čierna diera, ktorá má hmotnosť približne tridsať miliárd krát väčšiu ako naše Slnko, je jednou z najväčších, aké poznáme. Je na hornej hranici toho, aké veľké čierne diery by teoreticky mohli byť, takže je to mimoriadne zaujímavý objav,“ povedal hlavný autor štúdie James Nightingale z katedry fyziky na univerzite v Durhame.

Supermasívne čierne diery sú najhmotnejšie známe objekty vo vesmíre. Pohybujú sa medzi desiatimi až štyridsiatimi miliardami násobkom hmotnosti nášho Slnka. Astronómovia si myslia, že sú v strede všetkých veľkých galaxií, vrátane našej Mliečnej dráhy.

Tieto objekty sú veľmi zriedkavé a ťažko sa hľadajú a opisujú a veda ešte nie je schopná presne povedať, ako sa vytvorili. Doteraz najuznávanejším vysvetlením je, že zlúčenie masívnych galaxií pred miliardami rokov, keď bol vesmír mladý.

Mamut Čítajte aj Vedci vyrobili mamutie mäso a zistili, ako marketing ovplyvňuje výskyt rakoviny

Čierne diery sú neviditeľné. Sú také masívne, že absorbujú všetko, vrátane svetla, ktoré z nich nemôže uniknúť. V tomto prípade vedci použili fenomén známy ako gravitačné šošovky: v ktorom blízka galaxia pôsobí ako obrovská lupa, ktorá ohýba prichádzajúce svetlo a odhaľuje neviditeľný objekt. Podarilo sa.

Keď vedci vedeli, že „niečo“ tam naozaj je, spustili simuláciu na superpočítači, aby odhadli, aká obrovská je diera. Tieto odhady sú stále dosť nespoľahlivé, ale veda nemá nič lepšie.

Twitter Čítajte aj Musk ohlásil na Twitteri ďalšie zmeny súvisiace s overovaním používateľov

Podľa autorov štúdie je to prvá čierna diera nájdená pomocou gravitačných šošoviek. „Väčšina najväčších čiernych dier, o ktorých vieme, je v aktívnom stave, keď sa hmota priťahovaná blízko čiernej diery zahrieva a uvoľňuje energiu vo forme svetla, röntgenových lúčov a iného žiarenia,“ vysvetlil Nightingale. Vďaka tomu sú nepriamo viditeľné kvôli prejavom v prostredí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vesmír #vedci #astronómovia #čierna diera