Rusko odložilo štart budúcej posádky na ISS

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos odložila štart budúcej posádky na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Novinárom v Moskve to povedal šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin s tým, že dôvodom je potrebná previerka dopravnej kozmickej lode Sojuz. Pôvodný dátum štartu 15. októbra bol posunutý na koniec októbra.

18.09.2012 10:53
debata

Kozmická loď Sojuz, ktorá kozmonautov na ISS dopravuje, musí podľa Popovkina prejsť dodatočnou sériou testov a je potrebné vymeniť jeden z jej prístrojov. Odklad štartu je podľa šéfa Roskosmosu vhodný aj preto, že v pôvodnom termíne, teda 15. októbra, k ISS štartuje americká súkromná kozmická loď Dragon.

So Sojuzom má k ISS letieť posádka zložená z ruských kozmonautov Olega Novického a Jevgenija Tarelkina a amerického astronauta Kevina Forda. Dragon k ISS poletí bez posádky v automatickom režime.

Obozretnosť v príprave kozmických letov vyvolala v Rusku tvrdá kritika, ktorej bol Roskosmos vystavený po sérii nedávnych havárií. Hoci žiadna z nich sa netýkala pilotovaného letu, všetky predletové operácie sú teraz vystavené zosilnenej kontrole. Minulý týždeň sa ruská kozmická agentúra rozhodla stiahnuť celú sériu raketových pohonných jednotiek Briz-M, ktoré sa podľa expertov stali príčinou niekoľkých vážnych havárií.

Popovkin zároveň oznámil, že počnúc rokom 2015 sa dĺžka pobytu kozmonautov na palube kozmickej stanice pomerne výrazne predĺži. Na rozdiel od terajšej situácie, keď sa posádky na ISS zdržiavajú niekoľko mesiacov, majú za tri roky tráviť na obežnej dráhe rok. Roskosmos podľa Popovkina o predĺžení letov intenzívne rokuje s americkou vesmírnou agentúrou NASA.

„Žiadne prekážky na predĺženie pobytu na ISS nevidíme,“ konštatoval šéf Roskosmosu a dodal, že s formovaním prvých dlhodobejších pobytov môžu ruskí a americkí experti začať už tento rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba