Zakladateľ SpaceX chce pomôcť vybudovať ľudskú kolóniu na Marse

Šéf a zakladateľ firmy SpaceX Elon Musk chce pomôcť vybudovať ľudskú kolóniu na Marse. Mohla by vraj mať až 80-tisíc obyvateľov. Miliardár chce k uskutočneniu svojej vízie prispieť tým, že bude na Mars prepravovať bádateľov. Jedna letenka by pritom mala stáť približne 500-tisíc dolárov, takže by si ju vraj mohlo dovoliť dosť ľudí v strednom veku. Informoval o tom server space.com.

30.11.2012 10:03
24-mars-5x Foto:
Predstava marťanskej kolónie podľa americkej vesmírnej agentúry NASA.
debata (4)

Súkromná firma SpaceX už teraz hrá dôležitú úlohu v americkom vesmírnom programe. Vyvinula nosnú raketu Falcon¤9 a nákladnú loď Dragon, ktorá je prvým súkromným vesmírnym plavidlom slúžiacim na zásobovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Dragon je po minuloročnom ukončení programu raketoplánov dokonca jediným americkým dopravným prostriedkom k ISS. SpaceX v súčasnosti vyvíja aj verziu, ktorá by mohla vynášať na obežnú dráhu okolo Zeme ľudskú posádku, čo zatiaľ obstarávajú ruské Sojuzy.

Osídľovania Marsu by sa podľa Muskovej vízie začalo vyslaním priekopníckej skupinky menej ako desiatich ľudí, ktorú by na červenú planétu prepravila veľká znovupoužiteľná raketa poháňaná tekutým kyslíkom a metánom. ,,Na Marse je možné založiť sebestačnú civilizáciu a vytvoriť z nej niečo naozaj veľké," povedal Musk pri prezentácii svojich podnikateľských plánov v Londýne.

Podľa Muska by s prvými kolonizátormi musela byť na Mars vyslaná hromada zariadenia vrátane strojov na výrobu hnojív z metánu a kyslíka z povrchového ľadu a z dusíka a oxidu uhličitého, ktoré sú obsiahnuté v marťanskej atmosfére.

Prví osadníci by tiež museli mať materiál na stavbu priehľadných kupol, ktoré by natlakovali atmosférickým CO2. Pod takýmto prístreškom by potom mohli pestovať rastliny zo Zeme. Len čo by sa kolónia stala sebestačnejšou, bola by na Mars vyslaná veľká raketa s viacerými ľuďmi a menším množstvom zásob a vybavenia.

Musk predpokladá, že prinajmenšom spočiatku by nebol k dispozícii dopravný prostriedok, ktorý by mohol medzi oboma planétami pendlovať. Vylúčil tiež, že by sa pre misiu dala využiť vesmírna loď Dragon. Podnikateľ však nevylúčil, že by sa dopravným prostriedkom na Mars mohla stať znovupoužiteľná raketa, ktorú SpaceX plánuje a ktorá býva označovaná skratkou MCT (Mass Cargo Transport, preprava veľkoobjemových nákladov).

Marťanský vizionár Elon Musk odhaduje, že program kolonizácie Marsu, na ktorom by sa podieľal spoločne s vládou aj súkromný sektor, by stál približne 36 miliárd dolárov. Kolónia by si vyžiadala náklady vo výške 0,25 až 0,5 percenta amerického hrubého domáceho produktu, čo by podľa Muska bolo všeobecne prijateľné.

Musk založil a financuje spoločnosť SpaceX z peňazí, ktoré zarobil vďaka internetu. Vyštudoval fyziku a ekonomiku a viac ako jeho meno je svetu známa internetová platobná služba PayPal. Tú v roku 2002 predal spoločnosti eBay za 1,5 miliardy dolárov. ,,Keď som študoval na vysokej škole, tak som pochopil, že sú tri aspekty, ktoré zmenia budúcnosť ľudstva: internet, obnoviteľné zdroje energie a výskum vesmíru," odpovedal Musk na otázku, čo ho viedlo k vesmírnemu podnikaniu.

4 debata chyba