Za globálne otepľovanie sú s najväčšou istotou zodpovední ľudia

Klimatológovia majú väčšiu istotu ako kedykoľvek predtým, že za globálne otepľovanie, rast hladiny morí a extrémne prejavy počasia sú zodpovední ľudia. Vyplýva ta z predbežnej správy Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny (IPCC), ktorá prenikla na verejnosť. Plná správa má byť zverejnená až ku koncu budúceho roka. Podľa uniknutých informácií by mala globálna priemerná teplota do konca storočia vzrásť o 2 stupne Celzia, no môže to byť až o 4,8 °C - teda podstatne viac, ako je stanovený ,,udržateľný" limit.

19.12.2012 14:00
ladovec
Je extrémne pravdepodobné , že ľudské aktivity sú zodpovedné za viac ako polovicu pozorovaného rastu teploty od roku 1950.
debata (13)

,,Je extrémne pravdepodobné , že ľudské aktivity sú zodpovedné za viac ako polovicu pozorovaného rastu teploty od roku 1950," cituje zo správy agentúra Reuters. ,,Extrémne pravdepodobné" v jazyku IPCC znamená istotu na 95 percent. V poslednej správe z roku 2007 bola istota vplyvu ľudskej činnosti na klimatické zmeny stanovená na 90 percent.

Predstavitelia IPCC uviedli, že predčasné zverejnenie predbežného znenia novej správy môže spôsobiť zmätok, pretože oficiálna správa do konca budúceho roka ešte podľa všetkého prejde zmenami. IPCC však v unikátnej správe uvádza, že má ,,vysokú istotu", že práve ľudská aktivita a hlavne spaľovanie fosílnych palív ako uhlie a ropa spôsobili od 50. rokov rozsiahle zmeny v oceánoch, ľadovej pokrývke, topení horských ľadovcov a raste morskej hladiny.

Hlavným skleníkovým plynom, ktorý spôsobuje globálne otepľovanie, je oxid uhličitý. Jeho koncentrácia v atmosfére je v súčasnosti najvyššia za posledných 800-tisíc rokov. V správe sa takisto uvádza, že hladina morí do konca storočia stúpne o 29 až 82 centimetrov. V predchádzajúcej správe sa hovorilo o raste o 18 až 59 centimetrov. Správa IPCC má veľký vplyv, pretože zahŕňa všetok vedecký výskum o klimatických zmenách a je podkladom pre rozhodovanie politikov.

13 debata chyba