Nový nález vedcov ubezpečil, že vtáky sa vyvinuli z dinosaurov

Väčšina vedcov si myslí, že vtáky sa vyvinuli z dinosaurov približne pred 150 miliónmi rokov. Nedostatok dôkazového materiálu v podobe fosílií však nahrával do karát tým, čo tvrdia, že vtáky sa vyvíjali samostatne. Objav nového dinosaura s menom Haplocheirus sollers však túto teóriu pochoval.

29.01.2010 12:48
Haplocheirus sollers Foto:
Haplocheirus sollers.
debata

Haplocheirus patrí do skupiny alvarezsauroidov, čo boli podivné operené dinosaury, z ktorých sa neskôr vyvinuli vtáky. „Haplo“ ich vývojovú líniu posunul o celých 63 miliónov rokov dozadu a podľa paleontológov má také primitívne črty, že niet pochýb, že sa musel vyvinúť z dinosaurov.

Objav však ukázal, aké je ťažké rozlíšiť praveké vtáky od dinosaurov. „Hlboko v evolučnej histórii je extrémne ťažké urobiť čiaru medzi vtákmi a dinosaurami,“ uviedol Xu Xing z Ústavu paleoantropológie a paleontológie stavovcov v Pekingu. O objave informoval v časopise Science.

V ďalšej štúdii vedci obhajujú svoj názor, že perie vtákom slúžilo sprvoti len ako paráda na predvádzanie. Až neskôr získalo aj izolačné vlastnosti a dalo tvorom schopnosť lietať. Tvrdia, že farba peria hrala dôležitú úlohu pri dvorení samičkám a prvými potvrdenými farbami peria pravekých vtákov je biela a oranžová.

debata chyba