Najhlučnejším tvorom na Zemi je dvojmilimetrový chrobák

Rev leva síce počuť na kilometre ďaleko, no vzhľadom na jeho veľkosť a silu to nie je nič prekvapujúce.

01.07.2011 12:20
debata

Prekvapujúce je skôr to, že najhlučnejším živočíchom na planéte, keď sa zoberie do úvahy vytvorený hluk v pomere k veľkosti tela, je drobný vodný chrobák Micronecta scholtzi. Tento hmyz je možné nájsť pri sladkovodných tokoch v celej Európe.

Biológovia samcom tohto druhu hmyzu namerali schopnosť vytvoriť cvrlikavý zvuk so silou 99,2 decibelu. Tento údaj ich prekvapil až tak, že pre istotu dali prístroj na meranie hluku nanovo kalibrovať. Ukázalo sa však, že tento údaj je presný a takýto hluk je ekvivalentný počúvaniu hlasného orchestra z predného radu.

Pri vytváraní tohto zvuku chrobák Micronecta scholtzi používa zaujímavé „hudobné nástroje.“ Nástrojom je jeho zadoček a slákom penis. Tento spôsob vytvárania zvuku je označovaný ako stridulácia (cvrlikanie). V žurnále PLoS One vedci zo Škótska a Francúzska uviedli, že zvuky sú prejavom dvorenia na prilákanie samičky.

Tím biológov a technikov nahral hmyz s použitím špeciálnych podvodných mikrofónov. Ľúbostné piesne Micronecta scholtzi dosiahli priemerne silu 78,9 decibelu, čo je porovnateľné s prechádzajúcim nákladným vlakom. „Boli sme veľmi prekvapení. Najprv sme si mysleli, že zvuk prichádzal od väčších vodných druhov, ako je Sigara z čeľade Corixidae,“ uviedol pre BBC News James Windmill z univerzity v Glasgowe.

Po identifikácii zdroja zvuku strávili experti veľa času, aby zaistili správne nameranie nahrávok. „Pieseň je taká hlasná, že človek kráčajúci na brehu môže naozaj počuť tieto malé stvorenia z dna rieky,“ konštatoval Windmill. Celkovo najhlasnejšie živočíchy na Zemi sú zväčša aj rozmermi najväčšie, zvuky vráskavca obrovského dosahujú 188 decibelov a napríklad trúbenie slona 117 decibelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba