V Patagónii zaznamenali rýchle zmenšovanie ľadovcov

Ľadovec Jorge Montt sa zmenšuje rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný v Čile, pričom jeho predný výbežok ustúpil o kilometer v období medzi februárom 2010 a tohtoročným januárom, uviedol glaciológ Andrés Rivera.

10.12.2011 00:00
Patagónia, ľadovec Foto: , ,
Snímka z januára tohto roka ukazuje, ako ľadovec postupne ustupuje.
debata

Podľa jeho mienky zohráva úlohu pri zmenšovaní ľadovca globálne otepľovanie, ale mimoriadne rýchlo sa topí aj preto, že čiastočne leží vo vodách hlbokého fjordu.

Vedci predstavili video zložené z celkom 1¤445 časozberných fotografií, na ktorých je ustupovanie ľadovca jasne viditeľné. Ide o jeden z mnohých podobných projektov vedcov po celom svete, ktorí dokumentujú úbytok ľadovcov.

Rivera študoval desiatky ľadovcov ako výskumník Centra vedeckých štúdií v čilskom Valdiviu. Spolu s kolegami vraj netušili, ako rýchlo ľadovec ubúda, kým k nemu neumiestnili dve kamery napájané zo slnečných panelov a nenaprogramovali ich, aby urobili štyri zábery denne.

„Bolo viac-menej jasné, že tento (ľadovec) patrí k tým, ktoré ubúdajú najrýchlejšie. Ale nečakali sme, že za rok práce s týmito kamerami ustúpi o ďalší kilometer. Bolo to pre nás prekvapenie,“ povedal Rivera. ,,Tento ľadovec je pre nás plný prekvapení."

Ľadovec Jorge Montt sa nachádza v regióne Aisén v Čile asi 1¤800 kilometrov južne od čilského hlavného mesta. Leží na severe Juhopatagónskeho ľadovcového poľa a je súčasťou národného parku Bernardo O'Higgins National Park. Celková plocha ľadovca je okolo 510 štvorcových kilometrov.

„Patagónia zažila oveľa miernejšie klimatické zmeny, ako sú pozorované vo zvyšku sveta,“ dodal Rivera. „Napriek tomu takmer všetky ľadovce v tejto oblasti stratili časť rozlohy a Jorge Montt je z tých, ktoré ustúpili najviac.“ Vedci s odvolaním sa na mapu s dátumom okolo roku 1898 odhadujú, že tento ľadovec za posledné viac ako storočie ustúpil zhruba o 19,5 kilometra.

debata chyba