Novoobjavené kraby sú teplomilné a z Antarktídy

Celé komunity dosiaľ neznámych živočíšnych druhov obývajú morské dno neďaleko pobrežia Antarktídy. Nie sú však prispôsobené na život v chladných vodách, ale zdržiavajú sa hlboko v tme pri horúcich hydrotermálnych prieduchoch.

04.01.2012 13:33
biele kraby Foto:
Kolónia bielych krabov, ktoré dostali prezývku Yeti kraby.
debata

Vedcom z Oxfordskej univerzity a Britského prieskumu Antarktídy (BAS) sa podarilo objaviť nové druhy krabov, hviezdic, škľabiek a zrejme aj dosiaľ nepoznaný druh chobotnice. O výsledkoch bádania informovali v žurnále PLoS Biology.

Morskí biológovia po prvýkrát na preskúmanie ťažko dostupného dna pri Antarktíde použili diaľkovo ovládanú ponorku ROV. V tejto oblasti sa nachádzajú hydrotermálne prieduchy, z ktorých niektoré sálajú teplotou až 382 stupňov Celzia. V ich okolí sa tak vytvára unikátne životné prostredie, ktorému síce chýba slnečný svit, je však bohaté na rôzne chemikálie.

,,Hydrotermálne výtoky sú domovom pre zvieratá, ktoré nežijú nikde inde na planéte. Nezískavajú pritom energiu zo Slnka, ale rozkladaním chemikálií, ako sú napríklad siričitany," hovorí profesor Alex Rogers z katedry zoológie Oxfordskej univerzity. ,,Prvý prieskum týchto prieduchov v Južnom oceáne odhalil horúci a tmavý stratený svet, v ktorom žijú celé kolónie dosiaľ neznámych tvorov."

Najzaujímavejšie snímky, ktoré ROV získala, zahŕňajú rozsiahle kolónie bielych krabov ,,Yeti." Na prvý pohľad dominujú ekosystémom antarktických prieduchov. Na iných miestach zase ponorka našla dravé sedemramenné hviezdice, ktoré sa živia škľabkami. Podarilo sa nájsť aj dosiaľ neidentifikovanú bielu chobotnicu, ktorá žije na morskom dne v hĺbke až 2¤400 metrov.

,,To, čo sme nenašli, nás prekvapilo takmer rovnako ako to, čo sme našli," hovorí Rogers. ,,Chýbalo tam mnoho tvorov – červov, mušlí, krabov či kreviet, ktoré žijú v okolí prieduchov v Tichom, Atlantickom aj Indickom oceáne. Tu sa však nenachádzali." Výskumníci sa preto domnievajú, že studené Južné more predstavuje pre niektoré druhy obľubujúce horúce prieduchy jednoducho neprekonateľnú bariéru. Takisto to naznačuje, že život v prieduchových ekosystémoch môže byť oveľa pestrejší a komplexnejší, ako sa dosiaľ predpokladalo.

V apríli 2011 bol profesor Rogers členom medzinárodného výboru vedcov, ktorý v júnovej správe varoval, že svetové oceány môžu vstupovať do fázy masívneho vymierania, aké počas ľudskej existencie ešte nebolo zaznamenané. ,,Všade, kde sa pozrieme, či už na dno pri Antarktíde alebo na slnkom zaliate koralové útesy, všade nájdeme vzácne ekosystémy, ktorým sa snažíme čo najlepšie porozumieť a chrániť ich," uviedol Rogers.

debata chyba