Ryby vraj nemôžu cítiť bolesť

Vo svete už roky prebieha debata, či je športové rybárstvo zbytočne krutý šport a či pri ňom ryby lovené na háčik a následne vypúšťané späť do vody, zbytočne netrpia.

16.01.2013 10:04
debata (31)

Do diskusie sa teraz zapojili aj vedci, ktorí tvrdia, že ryby nemôžu cítiť bolesť. Podľa novej štúdie aj keď sa ryba chytí na háčik a snaží sa metaním oslobodiť, necíti pritom žiadnu bolesť, lebo na to nemá mozgovú kapacitu.

Vo výskume siedmich vedcov, ktorý bol zverejnený v žurnále Fish and Fisheries, sa uvádza, že reakcia rýb chytených na háčik je len podvedomou reakciou a nie reakciou na bolesť.

V predchádzajúcich výskumoch sa uvádzalo, že ryby sú vybavené receptormi, ktoré u ľudí slúžia na vysielanie signálov do mozgu o poškodení tkanív, a tak umožňujú ľuďom cítiť bolesť. Podľa nového výskumu však len samotná prítomnosť týchto receptorov u rýb neznamená, že tiež cítia bolesť. Receptory im skôr umožňujú podvedome reagovať na ohrozenie.

Lovenie na háčik nespôsobuje rybám bolesť,... Foto: SHUTTERSTOCK
ryby, rybolov, pstruh Lovenie na háčik nespôsobuje rybám bolesť, tvrdia vedci.

V jednej zo starších štúdií vedci z Edinburghskej univerzity vpichli do úst pstruha dúhového kyselinový roztok. Pstruhy si následne začali trieť ústa o štrkový podklad a trhali sebou podobne ako cicavce vystavené nadmernému stresu. Na základe toho uviedli, že pstruhy dokážu cítiť bolesť. Nový výskum však odhalil, že pstruhy aj ďalšie ryby majú len extrémne nízky počet „C vlákien“, ktoré sú zodpovedné za cítenie bolesti. Profesor James Rose z Univerzity vo Wyomingu k tomu dodal, že mozog rýb nemá dostatočne vyvinutý neokortex v mozgu, potrebný na cítenie bolesti. Výskum uzavrel tvrdením, že ryby sú schopné podvedomých, pudových reakcií, no bolesť si neuvedomujú.

Nový výskum sa zaoberal aj lovením rýb na háčik a ich následným vypustením späť do vody. Vedci zistili, že ryby sa hneď alebo niekoľko minút po vypustení vrátili k normálnym činnostiam a vykazovali aj štandardnú dĺžku života. Nezdá sa preto, že by cítili nejakú bolesť.

31 debata chyba