Polárnici sa snažia napodobniť cestu bádateľa Ernesta Shackletona

Polárnik Tim Jarvis dorazil v nedeľu po dvanásťdňovej plavbe s piatimi kolegami na ostrov Južná Georgia v južnom Atlantiku. Majú za sebou prvú etapu cesty, ktorú musel po stroskotaní svojej lode Endurance podniknúť britský bádateľ Ernest Shackleton pred takmer 100 rokmi.

06.02.2013 09:44
Shackleton, Polárnici, expedícia Foto: ,
Skupina Tima Jarvisa mala podobne ako Shackletonovi ľudia so sebou len veci potrebné na prežitie a navigačné vybavenie.
debata

Jarvisova skupina vyplávala zo Slonieho ostrova v januári a preplávala 1 480 kilometrov. Podobne ako Shackletonovi ľudia mala so sebou len veci potrebné na prežitie a navigačné vybavenie. Výprava vyrazila aj v dobovom odeve chránenom pred vodou iba voskom. „Nebolo možné udržať sa v suchu, ochrana pomocou vosku nebola dostatočná. V podpalubí bolo stále vlhko a my sme boli stále vystavení živlom. Raz sa cez palubu prevalila veľká vlna, voda natiekla do podpalubia a všetko premáčala,“ priznal Jarvis.

Ďalšia časť cesty povedie pešo do hornatého vnútrozemia ostrova a potom do veľrybárskej osady Stromness, odkiaľ Shackleton privolal v roku 1916 pomoc. Okrem štyridsaťšesťroč­ného Jarvisa cestu absolvujú horolezec Barry Gray a kameraman Ed Wardle v pôvodnom odeve zo sobej kože, v ktorom boli všetci už na lodi. Zvyšná trojica potom pôjde za nimi s moderným vybavením.

Shackleton vyplával s 27 mužmi v roku 1914 na lodi Endurance smerom na juh s cieľom prejsť Antarktídu pešo medzi Weddellovým a Rossovým morom. Dobrodružná cesta nakoniec trvala dva roky a bola neúspešná. Shackletonova snaha zachrániť posádku sa však stala legendou. Endurance v roku 1915 uviazla v ľade a posádka ju musela opustiť. Shackleton sa dostal na Sloní ostrov na Južných Shetlandoch. Odtiaľ sa vypravil na malom plavidle James Caird do Južnej Georgii a o niekoľko mesiacov neskôr sa potom vrátil po zvyšok mužov.

Polárnik Tim Jarvis doplával na ostrov Južná... Foto: SHACKLETONEPIC.COM
24-polarnik3 Polárnik Tim Jarvis doplával na ostrov Južná Georgia, jeho cesta povedie ďalej do veľrybárskej osady Stromness.

Prvú etapu cesty Jarvisova skupina podnikla na lodi Alexandra Shackleton, ktorá je replikou lode James Caird. Kapitán Nick Bubba najviac trpel nedostatkom miesta. „Spali sme vedľa seba naukladaní ako špagety v škatuli,“ vyhlásil. Ďalší člen posádky Seb Coulthard priznal, že v podpalubí bolo tak málo miesta, že spával zložený ako harmonika s dreveným sudom pod hlavou ako vankúšom. Austrálsky kormidelník Paul Larsen sa musel podobne ako minulá posádka riadiť výlučne hviezdami. Wardle, ktorý má za sebou dva výstupy na Mount Everest, povedal, že táto plavba bola to najťažšie, čo kedy podnikol. Jarvis, ktorý už má za sebou pobyty v Antarktíde, túto cestu zorganizoval k blížiacemu sa 100. výročiu Shackletonovej výpravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba