Kostarika uzavrie zoo a zvieratá vypustí

Kostarika plánuje uzavrieť verejné zoologické záhrady v krajine a vypustiť zvieratá z ich klietok do voľnej prírody alebo ich odovzdať do ochranných staníc.

09.08.2013 14:00
Listovnica červenooká, žaba Foto:
Listovnica červenooká.
debata (13)

Minister životného prostredia René Castro oznámil, že krajina dlhodobo známa svojou biodiverzitou sa rozhodla vybrať novým smerom, ako chrániť voľne žijúce zvieratá, a to pod heslom „už žiadne klietky“.

V rámci vládneho plánu bude uzatvorená Zoologická záhrada Simona Bolívara v hlavnom meste San José, kde sú v súčasnosti stovky zvierat. Jej priestory sa zmenia na botanickú záhradu. Podobný osud stretne zoo Santa Ana Conservation Center západne od San José, z ktorej vznikne park.

Všetky zvieratá, ktoré v zoologických záhradách teraz sú, budú vypustené do voľnej prírody, a ak by to nebolo možné, tak do zvieracích rezervácií a ochranných staníc.

Zrušenie zoologických záhrad a zákaz klietok pre zvieratá, po ktorom dlhodobo volali kostarickí ochrancovia prírody, je ďalším krokom kostarických úradov usilujúcich o čo najlepšiu ochranu zvierat. Táto stredoamerická krajina už pred viac ako desiatimi rokmi zakázala cirkusové využívanie zvierat aj akékoľvek vystúpenia s nimi. Športový lov je tu tiež zakázaný.

Kostarika má veľmi bohatú faunu a flóru a až štvrtinu jej územia tvoria chránené prírodné rezervácie. Kostarike v podiele chránených území na celkovú rozlohu patrí svetové prvenstvo. Vzácne sú najmä endemické obojživelníky, plazy, vtáky a opice. V krajine platí úplný zákaz výrubu lesov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #kostarika #zoo #žaba