Jablká strácajú pre globálne otepľovanie svoju chrumkavosť

Pre globálne otepľovanie strácajú jablká časť svojej chrumkavosti, ale zároveň sladnú. Výskumný tím analyzoval údaje z dvoch ovocných sadov v Japonsku z rokov 1970 až 2010.

23.08.2013 14:00
jablká - pestovanie - bio-ovocie Foto:
Jablká sú vplyvom globálneho otepľovania síce sladšie, no aj mdlejšie.
debata (9)

Z nich získal jasné dôkazy, že klimatické zmeny majú vplyv na chuť jabĺk a ich štruktúru. „Všetky tieto zmeny môžu byť spôsobené skorším kvitnutím jabloní a vyššími teplotami,“ napísali vedci v štúdii, ktorú zverejnil časopis Nature Scientific Reports.

Na svete sa každý rok zozbiera asi 60 miliónov ton jabĺk, čo z nich robí celkovo tretí najobľúbenejší druh ovocia. Predchádzajúce štúdie ukázali, že globálne otepľovanie spôsobuje skoršie kvitnutie jabloní a že na zber majú vplyv zmeny v množstve zrážok a výške teplôt.

Sady využité na novú štúdiu pestujú odrody jabĺk Fudži a Cugaru. Farmy ležiace v japonských prefektúrach Nagano a Aomori za sledované obdobie zaznamenali priemerný nárast teplôt vzduchu o 0,31 respektíve 0,34 stupňa Celzia za desaťročie. Tieto sady si vedci vybrali preto, že na nich nedochádzalo k zmene kultivarov alebo pestovateľských praktík, a teda mohli vylúčiť iné faktory okrem klimatických.

Údaje sledované počas rokov zahŕňali meranie koncentrácie kyselín a cukru, pevnosti ovocia a vodnatenia, ktoré spôsobuje praskanie dužiny jablka. Analýza preukázala pokles kyslosti, pevnosti a vodnatenia, ale zároveň aj zvýšenie sladkosti jabĺk za sledované obdobie. „Myslíme si, že sladšie jablko je pozitívna vec a strata tvrdosti je negatívna,“ povedal spoluautor štúdie Tošihiko Sugiura z Národného ústavu ovocinárstva v meste Fudžimoto. „Myslíme si, že väčšina ľudia má rada sladké a tvrdé jablká, aj keď každý má vlastný vkus. O mäkkom jablku sa v Japonsku hovorí, že je mdlé.“

Výskumníci uviedli, že ich štúdia je prvá, ktorá merala zmeny v chuti a štruktúre jedla v dôsledku klimatických zmien.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Jablká #jabloň