Slovenský vedec skenoval dinosaurie vajcia

Slovenský paleontológ Martin Kundrát, ktorý pracuje pre Centrum evolučnej biológie univerzity v Uppsale, spochybňuje všeobecne uznávanú paradigmu, že vajcia dinosaurov mali tvrdú škrupinu.

22.11.2013 14:15
debata

Je presvedčený, že to neplatí vo všetkých prípadoch. K tomuto názoru ho primali nezvyčajné tvarové odlišnosti dvoch mongolských dinosaurích vajec. Poskytlo mu ich Slovenské národné múzeum. Obe vajcia patrili tomu istému druhu dinosaura, aj keď sa nevie ktorému. Jedno z nich má na povrchu viditeľný otvor, resp. porušenú škrupinu. M. Kundrát predpokladá, že sa z vajca už stihol vyliahnuť dinosaurus. „Unikátny je výrazne asymetrický tvar vajíčka. Kladiem si otázku, či ide o zachovanie prirodzeného stavu krátko po vyliahnutí dinosaura.“

Kundrát preto v Inštitúte zobrazovacej diagnostiky v Trnave skenoval fosíliu dinosaurieho vajca nájdeného v mongolskej púšti Gobi. Má v úmysle vytvoriť virtuálny model vajca a nahliadnuť do jeho vnútra. Pomocou trojrozmernej morfometriky chce preskúmať deformácie skamenenej škrupiny a zistiť jej pôvodné vlastnosti. Práve tie by mohli byť dôkazom, že vajcia niektorých druhov dinosaurov nemali pevnú, ale pružnú štruktúru. Slovensko sa tak stalo dejiskom svetovej vedy. Martin Kundrát na základe CT skenu môže ako prvý na svete potvrdiť hypotézu, s ktorou pred rokmi prišiel americký odborník Jack Horner.

Vajce z Gobi je však značne sploštené a stlačené, ale vonkajší pohľad na škrupinu nenaznačuje vážne poškodenie. To vedca priviedlo k hypotéze, že musela byť mäkšia ako škrupina vajec súčasných vtákov a krokodílov. Ak by totiž mala pevný charakter, pri takýchto neprirodzených ohyboch by musela nevyhnutne popraskať. Cieľom experimentu je zistiť, do akej miery bola škrupina flexibilná. Výsledky výskumu by mali byť známe v priebehu budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vajce #paleontológ #Martin Kundrát