Na výpravu na Mars bez návratu sa prihlásilo dvestotisíc ľudí

Na prvú výpravu ľudí na Mars bez návratu na Zem sa prihlásilo viac ako 200-tisíc záujemcov, z ktorých by prví pionieri mohli na červenej planéte pristáť už v roku 2025.

13.12.2013 11:00
Mars, vesmír, planéta Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Oznámili to predstavitelia holandskej spoločnosti Mars One, ktorá smelý projekt organizuje. Uskutočnenie misie, ktorej výpravy sa v zásade už rozbehli, však ešte nie je úplne isté.

Predpokladané náklady okolo šiestich miliárd dolárov (4,3 miliardy eur) totiž nie sú vôbec nízke. Jeden z pôvodcov myšlienky a vedúcich pracovníkov Mars One holandský podnikateľ Bas Landrop však verí, že sa potrebné prostriedky podarí získať od partnerských firiem a od sponzorov vrátane médií. Okrem iného plánuje nepretržitý videoprenos zo života kolonistov na spôsob televíznej reality šou.

Jednotlivé etapy realizácie zámeru sú už rozvrhnuté. Predovšetkým do konca tohto roku majú byť oznámení adepti, ktorí postúpia do druhého kola výberu. Nakoniec zvýši 40 „šťastlivcov“, ktorí by potom mali od roku 2015 podstúpiť osemročný výcvik. Po štarte zahajujúcej skupiny, najskôr štvorčlennej, sa potom počíta s dopravou ďalších posádok v dvojročných intervaloch.

Prvým a najdôležitejším krokom projektu však bude nepilotovaná misia, ktorá sa plánuje na rok 2018. Bude spočívať vo vyslaní komunikačnej družice a pristávacieho modulu. Zatiaľ čo satelit má zaisťovať nepretržité obrazové spojenie so Zemou, modul pristane s mnohými dôležitými prístrojmi, ktoré je nutné otestovať. Pôjde napríklad o vyskúšanie výroby vody z marťanskej pôdy alebo využitie solárnej energie, ale napríklad aj o preverenie videoprenosu.

„Misiou plánovanou na rok 2018 Mars One priblíži osídlenie Marsu o krok k realite,“ uviedol ďalší z vedúcich pracovníkov spoločnosti Arno Wielders. „Ukážka výroby vody na Marse má kľúčový význam pre misie s ľudskou posádkou. A priamy prenos z kamery umiestnenej na povrchu priblíži Mars ľuďom na Zemi,“ dodal.

Podľa predchádzajúcich informácií Mars One počíta s ôsmimi misiami, ktoré by mali na Mars okrem ďalších osadníkov prepraviť 22 ton zásob a najrôznejšieho materiálu, medzi ktorými budú napríklad solárne panely či jedlo. Pristávacie moduly by mali poslúžiť na ubytovanie ľudí.

Odborníci v možnosť realizácie projektu veľmi neveria, spochybňujú ho po finančnej aj praktickej stránke. Najväčšie riziko pre dobrodruhov podľa nich predstavuje vysoká úroveň rádioaktívneho žiarenia, ktoré by mohlo prvým Marťanom zničiť imunitný systém a vyvolať rakovinu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #mars #kozmonaut #výprava