Malý tapír je veľkým zoologickým objavom

Tapirus kabomani. Veľký objav pre vedcov, stará známa vec pre pôvodných obyvateľov amazonských pralesov. Miestne kmene rozprávali zoológom o "ich" tapírovi už dávno.

19.12.2013 11:00
debata

Vedci ich však nebrali vážne. Chyba! Nového tapíra mohli zaknihovať už skôr. Kabomani (podľa výrazu domorodcov pre tapíry) je piatym druhom čeľade tapírovitých nepárnokopytníkov a prvý novoobjavený druh tapíra od roku 1865!

Nejde pritom o žiadneho drobca. Hoci je najmenší spomedzi tapírov (dospelý jedinec váži len niečo okolo 110 kilogramov), ide o najväčšieho novoobjaveného cicavca obdobnej veľkosti od roku 1992. Vedci vtedy do encyklopédií pripísali párnokopytníka saolu, ktorý je približne rovnako veľký ako tapír kabomani. Aj preto sa v tlači v súvislosti s novým tapírom objavili prívlastky ako „najväčší zoologický objav 21. storočia“.

Predtým než opíšeme, ako nový tapír vyzerá, bude asi namieste vysvetliť, ako vyzerá tapír vo všeobecnosti. Slováci s ním nemajú žiadnu skúsenosť, keďže vo voľnej prírode sa tu tapíry pohybovali naposledy kedysi v treťohorách a ani v našich zoologických záhradách sa zatiaľ žiadny tapír nenachádza (na rozdiel od českých, kde majú vo viacerých zoo dospelé tapíry i mláďatá, takzvané tapírčatá).

Pre tapíry, ktoré sú samotárske a plaché zvieratá je typický najmä výrazný horný pysk, ktorý pokračuje do malého pohyblivého chobota. Nie sú však príbuzné slonov. Dnes žijú v Južnej Amerike a v Ázii. Kým juhoamerické druhy sú tmavohnedé alebo sivé, ázijský druh je čierno-biely. Mláďatá sa rodia s charakteris­tickými prúžkami, ktoré pôsobia ako pyžamo, a ktoré im pri dospievaní zmiznú.

Novoobjavený druh označovali domorodci z Brazílie i Kolumbie ako malého čierneho tapíra. Najviac sa ponáša na tapíra juhoamerického alebo aj takzvaného brazílskeho. Kabomani sú však o čosi tmavší a aj výrazne menší (juhoamerický tapír môže vážiť až 320 kilogramov). Malý čierny tapír má tiež kratšie nohy ako jeho väčší kolega, menej nápadný hrebienok a výraznejšie tvarovanú hlavu.

Práve iný tvar hlavy priviedol na správnu stopu jedného z objaviteľov kabomaniho. Paleontológ Mario Cozzuol už pred desiatimi rokmi skúmal zvláštne tvarované lebky tapírov, ktorých ulovili miestne kmene. „Domorodci hovorili vedcom dlhé roky, že poznajú iného tapíra, ale tí im neverili. Mysleli si, že hovoria o tapírovi juhoamerickom. Pri našom výskume nám pôvodné kmene veľmi pomohli,“ dodal Cozzuol.

Malý čierny tapír bol však prehliadaný oveľa dlhšie než len posledné desaťročia. Keď bol v roku 1912 v amazonských pralesoch na poľovačke vtedy už bývalý americký prezident Theodore Roosevelt, ulovil aj malého tapíra z rodu kabomani. Jeho pozostatky sú dodnes vystavené v newyorskom American Museum of Natural History pod nesprávnym označením ako tapír juhoamerický.

Cozzuol spolu so svojimi kolegami informoval o svojom objave v najnovšom vydaní amerického vedeckého časopisu Journal of Mammalogy. Podľa neho sa nový druh tapíra vyskytuje najmä pri hornom toku rieky Madeira. Okrem veľkolepého objavu v článku vedci zdôrazňujú aj to, aby sa vedomosti pôvodných kmeňov v budúcnosti nebrali na ľahkú váhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tapír #zoológia