Prehistorické Stonehenge má svoje prvé múzeum

Vo svetoznámom anglickom prehistorickom mieste Stonehenge, ktoré ročne pritiahne až milión návštevníkov, otvorili múzeum mapujúce jeho históriu. Úprava lokality, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, dáva podľa vedenia múzea pamiatke konečne potrebnú dôstojnosť.

19.12.2013 15:00
Stonehenge, Británia Foto:
Novootvorené múzeum v Stonehenge.
debata

Rekonštrukciou vo výške 27 miliónov libier (takmer 32 miliónov eur) zmizli prenosné toalety a provizórny obchod a kaviareň, ktoré pre návštevníkov stáli hneď vedľa objektu. Všetky služby nájdu ľudia v budove múzea. Zanikla tiež cesta, ktorou ľudia jazdili na priľahlé parkovisko.

Návštevníci prichádzajú k múzeu, ktoré leží 2,4 kilometra od megalitických kamenných stĺpov vybudovaných podľa odborníkov medzi rokmi 3000 až 2300 pred naším letopočtom. K historickému miestu môžu podľa Reuters ísť pešo či vo vagónikoch ťahaných autom. Vstupné k objektu pre dospelého sa podľa Reuters zvýšilo z doterajších 8 libier na 14,9 libry (asi 17,6 eura).

Stonehenge priťahuje tradične najviac ľudí pri júnovom letnom a decembrovom zimnom slnovrate, ktorý bude na budúcu sobotu. Každoročne sa tu v týchto dňoch schádzajú tisícky obdivovateľov tajomného prehistorického monumentu, stúpencov alternatívneho myslenia, samozvaných kúzelníkov a čarodejníc, ale aj obyčajných zvedavcov.

Obrovský kamenný kruh, ktorého pôvod a účel sa zatiaľ vedcom nepodarilo úplne objasniť, stojí na planine pri Salisbury asi 130 kilometrov juhozápadne od Londýna. Podľa správkyne objektu Sary Luntovej toho zostáva veľa na objavenie, pretože je zatiaľ odkrytá len necelá polovica miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #múzeum #Stonehenge